Régiónként eltérnek a fizetések

szerző: Jobline
2013 július 09.

A legmagasabb, közép-magyarországi bruttó átlagkereset több mint másfélszerese volt a legalacsonyabb alföldi régiókénak, állapítja meg a KSH a napokban megjelent átfogó munkaerő-piaci jelentésében, ahol a regionális különbségeket vizsgálták - írja a Világgazdaság.

Összességében a foglalkoztatottak mellett a munkanélküliek száma is emelkedett 2012-ben. A növekedés a három legfejlettebb régiót érintette. Ugyanakkor három kedvezőtlenebb gazdasági helyzetű régióban (Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld) csökkent a munkanélküliek száma, elsősorban a közfoglalkoztatás kiszélesedésével összefüggésben. (Dél-Alföldön nem változott lényegesen a számuk.) A gazdaságilag fejlettebb régiókban emelkedett vagy stagnált a munkanélküliségi ráta, míg a kedvezőtlenebb gazdasági adottságú területeken mérséklődött.

A foglalkoztatottak legnagyobb része alkalmazottként jelenik meg a munkaerőpiacon. Az alkalmazotti létszám ugyan összességében nem változott jelentősen, összetétele azonban némileg módosult. Ebben szerepet játszott a közfoglalkoztatás kiszélesedése, javarészt fizikai munkát kínálva. Így Közép-Magyarország kivételével minden régióban emelkedett a költségvetési szféra létszáma. Ugyanakkor a versenyszféra munkaerő-kereslete csak egyes ágazatokban és térségekben nőtt, összességében a vállalkozásoknál alkalmazásban állók száma csökkent vagy stagnált a régiókban.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

A jelentősebb létszámot foglalkoztató gazdasági ágakat tekintve, 2012-ben az országostól eltérően Nyugat-Dunántúlon, Észak- és Dél-Alföldön bővült az ipar foglalkoztatási szintje. A kereskedelmi alkalmazottak száma valamennyi régióban mérséklődött. Ugyanakkor a közigazgatásban alkalmazásban állók száma 2012-ben minden régióban bővült, a már említett közfoglalkoztatás kiszélesedéséből eredően. Ez utóbbi magyarázza a részmunkaidős foglalkoztatás csökkenését is, ugyanis a közfoglalkoztatás a korábbiaktól eltérően 2012-ben többségében teljes munkaidőben történt. Így a nem teljes munkaidőben alkalmazásban állók száma csak Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon növekedett, Nyugat-Dunántúlon lényegében stagnált, a többi régióban visszaesett.

2012-ben tovább távolodtak egymástól a gazdaságilag fejlettebb és a kedvezőtlenebb helyzetben lévő régiók alkalmazottainak átlagkeresetei. Ebben szerepet játszik a kevésbé fejlett régiókban az év során nagyobb súllyal megjelenő, alacsonyabb keresetű közfoglalkoztatottak átlagot befolyásoló hatása. A legmagasabb, közép-magyarországi bruttó átlagkereset több mint másfélszerese volt a legalacsonyabb alföldi régiókénak.

További részleteket a Világgazdaság elemzésében olvashat.

bér  •  fizetés  •  ksh
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen