Íme hat óriási hiba az önéletrajzban

szerző: Jobline
2013 július 11.

A HR-esek egy-egy állásra több száz önéletrajzot is kapnak, ezért sokszor csak pár másodpercet szánnak a pályázatok átfutására. Éppen ezért fontos, hogy minden hibát küszöböljön ki, ebben segít most a US News összefoglalója.

Túl általános CV

Persze a legegyszerűbb letölteni egy sablont, és csak néhány információt kicserélni benne, de ezeknek a többsége annyit is ér. Minden egyes pozícióra testre szabott önéletrajoz kell írnia. Szakemberek szerint észrevehető, ki az, aki gondosan összeállította az önéletrajzát, és ki az, aki nem. Előbbiek pedig jóval nagyobb eséllyel indulhatnak azért, hogy behívják állásinterjúra.

A megjelenés

Figyeljen oda, hogyan formázza meg a CV-t. Válasszon ki egy könnyen olvasható betűtípust, legyen annak megfelelő a mérete, és az sem mindegy, mennyi helyet hagy a bekezdések között. A túlságosan színes önéletrajz sem jön be mindenkinek.

Gyenge helyesírás

Mindig ellenőrizze, illetve ellenőriztesse mással, mit írt le! Bár banálisnak tűnik, de az ordítóan fájdalmas helyesírási hibáktól menekülnek a HR-esek, és így egy mozdulattal a kukában landolhat a CV-je.

Túl sok a hiányosság

Bárkivel előfordulhat, hogy vannak rövidebb vagy hosszabb kihagyásai két munkahely között, de ezeknek a miértjét érdemes feltüntetni. Szülési szabadságon volt, utazott, önkénteskedett, vagy munkanélküli volt? Ezeket mind-mind érdemes beleírnia, hogy ne legyen túl sok olyan időszak, amivel nem tud "elszámolni".

Titkolózás

Bár nem kötelező feltüntetni a születési dátumot, nálunk ez még mindig bevett szokás. Mint ahogy az is, hogy az iskolákat, munkahelyeket évszámokkal együtt tüntetjük fel. Ne akarjon titkolózni, ha a HR-esnek túl sokat kell foglalkoznia a számokkal, joggal érezheti, hogy van takargatni valója.

Üres szavak

10-ből 9 önéletrajzban megtalálhatók az alábbi kifejezések: "csapatjátékos", "jó kommunikációs készséggel rendelkezem", "szorgalmas". Ezek elcsépelt, üres kifejezések, inkább hanyagolja őket! Írjon inkább kevesebb, tényleg megfogható és magyarázható készséget, erre példákat ebben a cikkünkben talál.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

CV  •  önéletrajz  •  álláskereső  •  hiba
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen