Megvannak a legnépszerűbb OKJ-s képzések

szerző: Jobline
2013 július 11.

A legkeresettebb OKJ tanfolyamok közé a bolti eladó, CNC forgácsoló, targoncavezető, logisztikai ügyintéző és kereskedő, boltvezető tartoztak 2013 első hat hónapjában – derül ki a melyiksuli.hu oktatásközvetítő portál elemzéséből.

Elsősorban a legfeljebb fél év alatt megszerezhető szakmák elsajátítására van fizetőképes kereslet: a hallgatók leginkább olyan képzésekre jelentkeznek, amelyek összköltsége nem haladja meg a 150 ezer forintot, így havi szinten sem jelentenek 25-30 ezer forintnál nagyobb kiadást.

A melyiksuli.hu által közzétett OKJ-s képzések tizes toplistájából egyedül a CNC forgácsoló tanfolyam időtartama és költsége emelkedik ki, amelyet 8-12 hónap alatt és hozzávetőleg 250-300 ezer forintért végezhetünk el attól függően, melyik oktatási intézmény ajánlatát választjuk. A tanfolyam iránti átlag feletti érdeklődést elsősorban a szakképesítés megszerzésével elérhető jó elhelyezkedési és kereseti lehetőséggel indokolhatjuk, amely gyakran külföldi munkavállalással is együtt jár (sokan kérik a képzés elvégzése után kiállítható Europass bizonyítvány-kiegészítőt).

Az OKJ képzések népszerűségéhez hozzájárul, hogy a gyorsan és olcsón elsajátítható képzések bemeneti feltételei sem jelentenek magas korlátot, hiszen a legkeresettebb tíz OKJ-s tanfolyamra előképzettség nélkül, alapfokú végzettséggel vagy 8-10 elvégzett osztállyal rendelkezők is beiratkozhatnak (kivéve: logisztikai ügyintéző és kereskedő boltvezető).

A legnépszerűbb férfi szakmák közé a CNC forgácsoló mellett a targoncavezető és biztonsági őr tartoznak. A hölgyek gyakran választják a virágkötő, óvodai dajka, képzápoló- és műkörömépítő tanfolyamokat, míg a bolti eladó, kereskedő, boltvezető, logisztikai ügyintéző és vendéglátó eladó képzéseken résztvevők nemek szerinti összetétele vegyes.

A tíz legnépszerűbb szakma megszerzésére irányuló OKJ tanfolyam tette ki az összes jelentkezés közel felét (48 százalékát) a melyiksuli.hu oktatásközvetítő portálon 2013 első félévében. További népszerű képzések voltak még: gyógymasszőr, szállodai szobaasszony, ápoló, pedagógiai asszisztens, pénzügyi-számviteli ügyintéző.

„A felnőttképzés küszöbön lévő átalakítása alaposan átformálta a jelentkezésekben eddig megfigyelhető, szezonális trendeket: míg korábban a tanfolyami jeletkezéseknél egyértelműen kimutatható volt a február-márciusi, illetve az augusztus-szeptemberi csúcsidőszak, addig a jelentkezések idén már jobban eloszlanak a felnőttképzők által nyújtott szinte folyamatos akcióknak és kedvezményes jelentkezési lehetőségeknek köszönhetően.” – kommentálta az adatokat Andrási Tamás a melyiksuli.hu oktatásközvetítő oldalt üzemeltető Online Service Selector Kft. ügyvezetője.

Egyre népszerűbbek az e-learning képzések is, amelyek keretében a hallgatók online szemináriumokon sajátíthatják el az elméleti tananyagot, így személyes konzultációkra csak ritkábban, például havonta egy alkalommal kerül sor. A melyiksuli.hu több partner intézményénél egyes szakmák esetén a hallgató dönthet úgy is, hogy lakóhelyéhez közelebb eső gyakorlati helyszínt választ, tovább csökkentve ezzel az utazásra szánt időt és költséget. A melyiksuli.hu oktatási portálon a hagyományos tantermitől az e-learning képzésekig számos lehetőség közül választhatnak a jelentkezők.

képzés  •  OKJ
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen