"Miért nem engem vettek fel?"

szerző: Jobline
2013 július 11.

A legtöbb álláskeresőnek örök rejtély marad, miért nem felelt meg egy adott pozícióra, hiszen semmilyen visszajelzést nem kapott.

A munkáltatók nagy ritkán adnak reakciót egy pályázatra, az meg főleg nem gyakran fordul elő, hogy az esetleges elutasítást meg is indokolnák. A jobs.aol.com összegyűjtött néhány tipikus érvet, hátha tanulhatnak belőle az álláskeresők.

Túlképzett

...vagy éppen alulképzett. Sok toborzó panaszkodik arra, hogy az álláskeresők mintha el sem olvasnák a hirdetésben megfogalmazott feltételeket. Egy olyan pozícióra, ahova akár 3-4 nyelv aktív ismerete is szükséges lehet, biztosan nem vesznek fel olyat, aki csak magyarul beszél. Fordítva pedig inkább előítéletesek a HR-esek, egy alacsonyabb beosztást egy több diplomával rendelkező az első adandó alkalommal ott fog hagyni.

Belső ember töltötte be a pozíciót

Igaz, hogy meghirdették az állást, de menet közben találtak a szervezeten belül olyan személyt, aki alkalmas a munka elvégzésére. Bár zavaró, de nagyon sokszor előfordul az ilyen, és ezzel nincs mit tenni.

Valamit találtak önről...

Mondják, hogy ami egyszer kikerül a netre, az végérvényesen ott is marad. Ha készült önről egy kompromittáló fotó, vagy volt egy, a munkáltatónak nagyon nem tetsző bejegyzése, amire rábukkannak, valószínűleg el is felejtheti az állást.

Rosszul megfogalmazott önéletrajz

Vannak olyan toborzók, akik programokat használnak a CV-k átnézésére, vagy éppen ők maguk csak bizonyos kulcsszavakra fókuszálnak. Lehet, hogy tökéletesen megfelelne az adott pozícióra, de ha nem a megfelelő kifejezéseket használha a pályázati anyagában, elbúcsúzhat az áhított munkától.

Túl sok nyelvtani hiba

Ne csak az önéletrajzára figyeljen, a kísérő levelét is alaposan olvassa át az elküldés gomb megnyomása előtt. Ha a leendő munkáltatóval történő levelezése folyamán durva helyesírási hibákat vét, vagy folyton elgépeli a szavakat, ne is reménykedjen.

Akadékoskodik

Ha nehezen lehet önnel időpontot egyeztetni, ha semmi rugalmasságot, alkalmazkodási képességet nem mutat, az sem túl szimpatikus a HR-esnek. Ha abban a folyamatban, amikor harcolnia kellene az állásért, képtelen kompromisszumokat kötni, mit várhatnak öntől a jövőben?

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

önéletrajz  •  álláskereső  •  felvétel  •  kudarc
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen