Íme a legtipikusabb hibák a karrierépítésben

szerző: Jobline
2013 július 12.

Toborzók segítségével gyűjtötte össze a Business Insider, mik azok a legjellemzőbb hibák, amikkel valaki keresztbe tehet a saját karrierjének.

Az álláskeresők által elkövetett hibákról készítettek egy felmérést a toborzók szemszögéből, aminek a keretein belül 400 szakembert kérdeztek meg, több mint 50 iparágból - írja a Business Insider. A válaszadók 67 százaléka már legalább 10 éve a szakmájában dolgozik, 70 százalékuk pedig vett már részt közép- vagy felsővezetők kiválasztásában. Az ő beszámolójuk alapján állították össze, hol hibáznak leginkább az álláskeresők.

Az alaposság hiánya

Itt a toborzók nem csupán arra gondolnak, hogy az álláskereső nézzen utána pár alavető adatnak, hogy például mekkora méretű a szervezet, vagy mik voltak a céggel kapcsolatban a legutóbbi friss hírek. A toborzók azt figyelték meg, hogy a jelöltek nem néznek alaposan utána annak, egy-egy pozícióhoz milyen háttér, készség elengedhetetlen. Sokan így nem tudják megfelelően definiálni maguknak, mik azok a feladatok, amiket az adott munkakörben mindenképp el kellene végezni.

Pénzért váltani

Nagy hiba, ha valakit egy anyagiakban jobb ajánlat bármikor elcsábíthat - és itt nem arra gondolunk, hogy egy nullával több a fizetés, hanem mondjuk néhány tízezer forint a különbség.

Azzal viszont sokan nem számolnak, hogy lehet, hogy a másik helyen többet fizetnek, ugyanakkor annak a cégnek kevésbé jó a renoméja, vagy nincs akkora fejlődési/előrelépési lehetőség, mint ott, ahol kicsit kevesebb a bér. A szakemberek ezért azt tanácsolják, ne csak azt nézzék a dolgozók, hogy mennyit kapnak, hanem a lehetőségeket is mindig mérlegeljék.

A tudatosság hiánya

Sokan nem gondolják át a váltásokat, jellemző az, hogy átgondolatlanul váltanak. Vannak, akik már több munkahelyet is megjártak, a pályájuknak mégsincs íve, nem látszódik, hogy ezek a váltások előbbre vitték volna az illetőt. Az ilyen munkavállalók hajlamosak beleragadni egy adott helyzetbe, és hiába más a vállalat neve, igazából egy helyben toporognak.

Nem megfelelő énkép

Sokan hajlamosak túlbecsülni magukat, és kivonni a felelősségüket egy probléma alól. Többeknél előfordul, hogy szinte külső szemlélőként nézik és kritizálják egy vállalat problémáit, de az nem tudatosul bennük, hogy ez ugyanúgy őket is komolyan érintheti, adott esetben ők is részei a problémának. Ez nagy hiba, hiszen a probléma felismeréséből, és a megoldásból is nagyon hasznos tapasztalatokat lehetne szerezni.

Hiányoznak a hosszabb távú tervek

Az ambíció fontos lenne, de sokan úgy vannak a jelenlegi helyzetükkel, hogy maximálisan elégedettek, nem akarnak többet. Emiatt viszont hajlamosak arra, hogy nem követik a trendeket, nem akarnak új képességeket elsajátítani. Ma viszont már nem azt a korszakot éljük, hogy valaki 1 vagy 2 munkahelyen dolgozik, majd nyugdíjba megy, és bármikor beüthet egy váratlan dolog - elveszíti a munkáját, és ha már új helyre menne, ott bizony nagyon hiányoznak majd azok a dolgok, amiket elsajátíthatott volna a szakmájához, de lustaságból elmulasztotta.

Tovább akar lépni, új munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

hr  •  karrier  •  álláskereső  •  hiba  •  toborzó
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen