Meglepő dolgok az önéletrajzban

szerző: Jobline
2013 július 15.

HR-vezetők nyilatkoztak arról, mik voltak a legmeglepőbb dolgok, amiket a jelöltek beleírtak az önéletrajzukba.

Netevetséges fordulatok az önéletrajzban - ebben a témakörben kérdeztek meg több HR-vezetőt, aminek az eredményét a Business Insider publikálta. Arra kérte egy lap a munkaadókat, írják meg, mik voltak a legmeglepőbb, legviccesebb dolgok, amiket a jelöltek beleírtak az önéletrajzukba.

Volt, aki úgy gondolta, egy kép felér ezer szóval. Az adott esetben viszont nem jött be a trükk: egy fiú egy olyan fotót küldött el egy állásra, amin egy limuzin mellett pózol - minden magyarázat nélkül. A HR-esnek természetesen ez kevés volt, így nem is foglalkoztak a jelentkezővel.

De akadt olyan, aki a furcsa megjegyzése ellenére megkapott egy IT állást (IT/Telekommunikációs ajánlatainkat itt nézheti meg). A pályázó fontosnak tartotta megosztani magáról azt, hogy egyhuzamban 75 fekvőtámaszt tud megcsinálni. Persze nem ez volt a döntő érv mellette.

Szintén egy fiatalemberrel történt meg, aki már eljutott az állásinterjúra, hogy megkérdezték tőle, pontosan mikor is járt mesterképzésre, és azon belül mit tanult - hiszen az önéletrajzában csak nagyvonalakban tett róla említést. Kiderült azonban, hogy ezek még csak tervek, és a korábbi hazugsága miatt rögtön elköszöntek tőle.

A HR-esek másoknál is gyakran tapasztalnak lódításokat. Az egyik toborzó beszámolója alapján egyszer szoftverfejlesztő mérnöki pozíciót hirdettek meg (szoftverfejlesztő állásajánlatainkat ide kattintva böngészheti át). A CV elolvasása során is már gyanús volt a jelentkezi, hogy ilyen átfogó tudással senki sem rendelkezhet, de kapott egy esélyt az állásinterjún. Aztán a gyakorlati kérdésekre a jelölt rendre nem tudott válaszolni. Amikor rákérdeztek, hogy akkor mégis miért írta azt, hogy ezekkel tisztában van, az volt a válasz, hogy "mert ezek benne vannak a tananyagban". Erre jött a logikus kérdés, hogy akkor miért nem tud mégsem semmit róluk, egészen meglepő választ kapott a HR-es: "mert kimaradtam az iskolából". A döbbenetet leírni nem lehet, de az biztos, hogy az állásinterjú itt ért véget.

Akadt viszont olyan is, aki túlságosan is részletesen taglalta a CV-jében a korábbi munkaköri feladatait. Az önéletrajza úgy duzzadt 5 oldalasra, hogy például amikor a pizzaszakács múltját taglalta, akkor részletesen leírta, hogy a feladatkörébe tartozott a tészta elkészítése, a szósz kikeverése, amit aztán rátett a tésztára, illetve az esetleges feltétek összeválogatása is hozzátartozott.

Az se jó viszont, ha túlságosan is hiányos az önéletrajz. Az egyik válaszadó az alábbi történetet mesélte el: "egy boltban dolgozom, és egy rettenetesen meleg, nyári napon egy fiatal srác jött be. Nagy hátizsák volt nála, abból halászott ki egy önéletrajzot. Látszott rajta, hogy már órák óta járja a várost, nagyon elcsigázott volt, ugyanakkor látszott, hogy igazán elszánt, és valóban dolgozni akar. Bár mi akkor épp nem kerestünk senkit, kíváncsiságból később átfutottam a CV-jét. Szegény teljesen feleslegesen pazarolta az idejét, az önéletrajzába ugyanis se a nevét nem írta be, se valamilyen elérhetőséget nem adott meg..."

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

CV  •  önéletrajz
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen