Ezért éri meg diplomát szerezni

szerző: Jobline
2013 július 18.

A válság következtében sokan lemondanak arról, hogy felsőfokú tanulmányokat folytassanak, és a frissdiplomások is sokáig vadászhatnak munkára. Ugyanakkor a diplomásokat sokkal kevésbé érinti a munkanélküliség, ráadásul jóval bőkezűbben bánnak velük, ha prémiumosztásra kerül sor - írja az mno.hu.

Egyetemre menni nem kis befektetés manapság. Mivel világszerte magas a munkanélküliségi ráta, a diákok jobban hajlanak arra, hogy a középiskola végeztével rögtön munkát keressenek ahelyett, hogy valamilyen felsőfokú tanulmányba fognának - írja a Magyar Nemzet. Ugyanakkor a globális pénzügyi válság hozadéka az is, hogy a diplomás munkavállalók és a középfokú végzettségűek fizetése között tovább nőtt a szakadék. Azok az emberek, akik kevésbé képzettek, nagyobb eséllyel válnak munkanélkülivé, és nehezebb állást találniuk. – Nem is valószínű, hogy ez a trend a közeljövőben megváltozna – vélekedett a jelenségről Andreas Schleicher, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) munkatársa.

Az Egyesült Államok legfrissebb foglalkoztatási adatai szerint a középiskolai végzettségűeknek mintegy 7,4 százaléka volt munkanélküli az országban, míg a diplomások körében ez az arány 3,8 százalék. Az egyetemi diplomát persze nem csak az Egyesült Államokban értékelik ennyire a munkáltatók. A mára már 28 tagállamot számláló Európai Unióban 2012-ben az átlag munkanélküliség 10 százalékos volt az Eurostat adatai szerint, de ha a diplomásokat nézzük, ott 6 százalékon állt a mutató.

Az OECD kutatása szerint Brazíliában a diplomával rendelkezők 200 százalékkal nagyobb prémiummal rendelkeznek a középiskolát végzettekhez képest. Görögországban, Koreában és Törökországban 70 százalékos az előnyük. A diplomából tehát nagy eséllyel lehet előnyt kovácsolni.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

fizetés  •  munkanélküliség  •  diploma  •  prémium
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen