Amit feltétlenül tudni kell a gyakornoki munkáról

szerző: Jobline
2013 július 19.

"Bárcsak már korábban tudtam volna, amit most tudok" - erre sokan gondolnak, amikor a karrierút sikere a tapasztalaton múlik, írja a Business Insider.

A gyakornoki munka sokak számára kikerülhetetlen, mielőtt felvennék valahova dolgozni, munkatapasztalat nélkül ugyanis csak minimális az elhelyezkedés lehetősége. A Business Insider olyan, fontos dolgokat gyűjtött össze, amiket a pályakezdők jó, ha tudnak, mielőtt elkezdenek dolgozni.

Mindent időben

Ha az iskolában valaki elkésik egy óráról, annak nincs komolyabb következménye, esetleg a naplóba beírnak a neve mellé egy "késett" bejegyzést. A munkahely azonban már nem ilyen: aki rendszeresen elkésik reggelente, vagy nem tudja tartani a határidőket, azt megbízhatatlanként könyvelik el, és akár fel is mondhatnak neki.

Fotónk illusztráció
Fotónk illusztráció

A kapcsolati tőke néha fontosabb a képességnél

Nyilván jó képességekkel kell rendelkezni egy munkahelyen, de sehol sem látnak szívesen olyan kollégát, aki teljesen magába zárkózik. A Business Insider karriertanácsadója szerint jó taktika, ha megkérjük az egyik munkatársat, hogy ebédeljünk együtt. A későbbi véglegesítésnél hatalmas előnyre tehet szert az, akit megkedveltek, megismertek, és befogadtak a gyakornoki ideje alatt.

Olyat is meg kell csinálni, amihez nincs kedve

Sok helyen rátukmálnak a gyakornokokra olyan feladatokat, amiket más nem szívesen csinál meg, legyen az a fénymásolás, vagy elmenni a postára. Ez ellen nincs mit tenni, el kell valakinek végezni ezeket a feladatokat is. Ha azt látják, hogyha az önre bízott adminsiztratív feladatokat ügyesen és precízen elvégzi, akkor valószínűleg sokkal hamarabb kap olyan feladatot, amiben nagyobb kihívások vannak.

Nem baj, ha hibázik

Törekedjen mindig a legjobbra, de ne essen kétségbe, ha valamit elront. Mivel gyakornok, ezért mindenki tisztában van azzal, hogy még tanulja a munkafolyamatokat. Olyan feladatot úgysem valószínű, hogy kap, amit ha elront, komoly károkat okozhat a cégnek. Ha valamiben bizonytalan, vagy nem tud, kérjen bátran segítséget. Ha pedig mégis hibázik, el fogják mondani, mit rontott el, és ebből úgyis tanul majd.

Merjen ötletelni

Az természetes, hogy félénk az elején, de ha támad egy új ötlete, vagy javaslata, ne fogja magát. Legrosszabb esetben is az történhet, hogy nem valósítják meg azt, tehát nincs mit veszítenie. A főnökök pedig szeretik, ha azt látják, hogy valaki gondolkozik és proaktív.

Ingyen dolgozom: ez így rendben van?

Gyakornoknak csak az tekinthető, akinek a szakmai tapasztalatra szükség van a diploma megszerzéséhez, hivatalosan a lediplomázott fiatalok már pályakezdő munkavállalónak minősülnének. A törvény szerint pedig a gyakornoki idő első hat hetét nem kell kifizetni, azoknak, akik hallgatói munkaszerződés keretében mennek szakmai gyakorlatra, nekik az ezen felül eltöltött időre pedig legalább a heti minimálbér 15 százalékát ki kellene fizetni. Ez nem sok, de egy minimális védelmet ad - papíron, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy a diplomával rendelkezőket is hosszú hónapokig előszeretettel foglalkoztatják a cégek, ingyen. Holott rájuk a Munka törvénykönyve szabályai lennének az irányadók, azaz legalább a minimálbért kellene nekik kifizetni.

Pályakezdőként munkát keres? Iratkozzon fel ajánlatainkért Álláspostánkra!

Gyakornoki ajánlatainkat ide kattintva nézheti meg.

munka  •  gyakornok  •  ingyenes
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen