Alig bírja a családi költségvetés a diploma megszerzését

szerző: Jobline
2013 július 22.

A korábbinál is költségesebb lehet a diploma megszerzése - állítja az Aegon Befektetési Alapkezelő Zrt. Diplomapersely legfrissebb elemzésében, amelyben azt vizsgálta, hogy az önköltséges felsőfokú tanulmányok esetén milyen összegű rendszeres havi megtakarítás szükséges ahhoz, hogy a szülőknek ne jelentsen vállalhatatlan terhet a diploma megszerzésének támogatása.

A számok azt mutatják, hogy a felsőoktatás egyre nagyobb terhet ró azokra, akik a diplomájukat "saját zsebből" tervezik finanszírozni az egyre szűkülő állami finanszírozású felsőoktatás miatt. Egyes, korábban igen népszerű szakokra a megemelt ponthatárok miatt szinte lehetetlen bekerülni államilag támogatott képzésre, így egy önköltséges kommunikációs vagy közgazdász alapdiplomáért akár másfél millió forintot, egy egyetemi műszaki képzésért csaknem hárommillió forintot, míg a költségtérítéses orvosi képzésért akár kilencmillió forintot is fizethetünk a 2012-es felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó tájékoztatás szerint.

Az Aegon Befektetési Alapkezelő becslései szerint egy olyan kétgyermekes család esetében, ahol a szülők gyermekeik felsőfokú tanulmányait bölcsész és közgazdász szakokon képzelik el, az önköltséges diplomák várható költsége együttesen mintegy 3,2 millió forint megterhelést jelenthet. Az Alapkezelő Diplomapersely elemzése szerint egy három és egy hatéves gyermek esetén havonta 14 ezer forint megtakarítás lehet elegendő ahhoz, hogy a gyerekek érettségijére összegyűljön a felsőfokú tanulmányaik finanszírozásához szükséges összeg.

Az elemzés alapján egy olyan család esetében, ahol például informatikai területen képzelik el a gyermek felsőfokú képzését, ott a diploma költsége várhatóan 1,8 millió forint lesz államilag nem támogatott képzés esetében. Ebben az esetben egy jelenleg 3 éves gyermek esetén havonta 6000 forint megtakarítással biztosítani lehet a diploma megszerzésének költségeit - állítja az alapkezelő elemzése.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

diploma  •  család  •  költségvetés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen