Íme az ideális juttatások

szerző: Jobline
2013 július 22.

A cafeteriatrend.hu weboldal 2013. nyár elején, immár negyedszer megismételte azt a felmérést, amellyel a cafeteria rendszer problémáit, sikereit kívánta feltárni. Sokan sokféle problémával küzdenek a cafeteria rendszerük működtetésekor. Ki az adókra, ki az adminisztrációra, ki az elfogadóhelyekre panaszkodik, de milyen is lenne a jövő ideális cafeteria rendszere?

A lap munkáltatókat, munkavállalókat, szolgáltatókat kérdezett idén is, ők hogyan, milyen alapelvek mentén változtatnák meg a jelenlegi rendszert, és egyáltalán miért is van szükség arra, hogy az adórendszer kedvezményekkel támogasson bizonyos költési célokat. Idén 183-an küldték el válaszaikat. A közreműködők 33 százaléka munkavállalóként, míg 56% munkáltatóként nyilatkozott.

A kitöltött kérdőív értékelésekor az első meglepetés most is az volt, hogy a megkérdezettek mennyire felelős gondolkodással nyilatkozna – vonja le röviden következtetést Fata László cafeteria szakértő. Nem kifejezetten a kedvezményes adózás lenullázása volt idén sem a fő irány.

Emellett érdekes következtetésre juthatunk, ha a 2013-ban beérkezett információkat összevetjük az előző évek eredményeivel.

Meglepő tapasztalat, hogy nagyon hasonló eredmények születtek, mint 2012-ben.

Forrás: Fazekas István

Mi legyen a jövő kínálatában?

Ha a TOP 10 támogatandó felhasználási területet nézzük, akkor érdekes tendenciákat tapasztalhatunk. Az évekig első helyen szereplő étkezést már tavaly is megelőzte az egészségmegőrzés. Az idén az iskolakezdés támogatása jött fel az élre. Majd újabb egészségre, gondoskodásra vonatkozó elemek jelennek meg a listán.

A 2011-ben toplistás nyelvoktatás támogatása az idén újra az élbolyba került. Emellett erősödött az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás pozíciója.
 
Fontossági sorrend a jövő cafeteria rendszerében

Költési célok, melyekhez szükséges támogatást biztosítani az adórendszerben (zárójelben a 2012-es helyezés):
 
1. Gyermek iskolakezdésének támogatása (4-5.)
2. Gyógyulás (kezelés, orvosi ellátás) (3.)
3. Étkezés támogatása (2.)
4-5. Gyógyulás (gyógyszerek, készítmények, segédeszközök) (4-5.)
4-5. Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás (7.)
6. Üdülés, pihenés (6.)
7-8. Egészségmegőrzés (1.)
7-8. Munkába járás közigazgatási határon kívülről. (10.)
9-10. Helyi közlekedési bérlet (8-9.)
9-10. Nyelvoktatás (15.)
 
Az adó mértéke

Az előző lista azt mutatta, hogy mely elemek támogatására van szükség, de milyen mértékű legyen ez a támogatás? A felmérésből az is kiolvasható, hogy mely elemeknél várjuk, hogy ez akár az adómentességgel is járjon, és melyekhez tudnak elfogadni a kitöltők kedvezményes adófeltételeket.
 
A következő listában aszerint rendeztük sorba a juttatásokat, hogy melyeknél adja a legnagyobb támogatást az adórendszer (zárójelben szintén a tavalyi helyezések):
 
1. Étkezés támogatása (1.)
2. Gyógyulás (kezelés, orvosi ellátás) (3.)
3. Gyermek iskolakezdésének támogatása (5.)
4. Egészségmegőrzés (2.)
5. Gyógyulás (gyógyszerek, készítmények, segédeszközök) (4.)
6.  Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás (6.)
7.  Munkavégzéshez szükséges képzések (7.)
8.  Munkába járás közigazgatási határon kívülről. (9.)
9. Helyi közlekedési bérlet (8.)
10. Nyelvoktatás (10.)
 
A sorrend alig változott a 2012-es méréshez képest. Az iskolakezdés támogatása javított 2 helyet miközben ugyanennyit rontott a helyezésén az egészségmegőrzés.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen