Szakmák, amihez nincs szükség diplomára

szerző: Jobline
2013 július 25.

Sokan azért nem mernek továbblépni, vagy karriert váltani, mert attól félnek, erre csak úgy lenne lehetőségük, hogy ismét jelentkeznek egyetemre, főiskolára, 3-5 évet viszont nem akarnak elveszetegni az idejükből. A Business Insider olyan szakmákat gyűjtött össze, amikkel jól lehet keresni, és nincs szükség hozzájuk felsőfokú végzettségre.

A legjobb szakemberekkel is előfordulhat, hogy elegük lesz a munkájukból, és szívük szerint teljesen mással foglalkoznának. Azonban visszatartó erő ebben, hogy sokakban az a sztereotípia él, hogy jól fizető állásokhoz csak diploma megszerzésével lehet jutni. Ezt cáfolja összeállításában a Business Insider.

Webfejlesztő

Ezt a szakmát különböző tanfolyamokon is el lehet sajátítani, nem feltétel hozzá az informatikus diploma. Aki valóban lelkes és érdeklődő, elsajátíthatja a szakmához szükséges készségeket, és az ilyen jellegű tudásra még egy jó darabig garantáltan szükség lesz. A lap szerint az évi átlagkereset 76 000 dollár. (Webfejlesztő álláshirdetéseink itt)

Social Media Manager

Még mindig nincs jelen aktívan a közösségi médiában minden jelentős márka, de előbb-utóbb a lemaradásban lévőknek is fel kell ismerniük, hogy nagy szükség van olyanra, aki ügyesen és profin kezeli a Facebookot vagy a Twittert. A legnagyobb szakértők is csupán néhány éve vannak jelen, nincs komoly hagyománya a szakmának, és ezt a tudást nem feltétlenül lehet még elsajátítani a felsőoktatásban. Érdeklődőnek és nyitottnak kell lenni az újdonságra, és aktívan kell követni az épp aktuális trendeket. (Marketing/PR/Média álláshirdetések)

Masszőr

A tehetséges és ügyes masszőrök mindig is keresettek lesznek, igaz, a különböző tanfolyamokat nagyon komolyan kell venni. Akinek sikerül elsajátítani az ehhez szükséges készségeket, évente átlagosan 65 ezer dollárt is kereshet vele.

Ezen felül a Hay Group 2012-es adataiból kiderül, hogy aki a banki szektorban akar diploma nélkül elhelyezkedni, annak a hitelügyintéző állást kell megcéloznia, hiszen itt fizetik a legmagasabb, 229,2 ezres bruttó bért, ezt a back-office munkatárs követi 227,5 ezerrel, de a maga 216,9 ezres fizetésével nem sokkal van lemaradva a követeléskezelési referens sem. A logisztikai ágazat is több szakmával képviseli magát, így például egy koordinátor bruttó 239,5 ezer forintot, a fuvarszervező 220,3 ezer forintot, a diszponens 218,9 ezer forintot, a forgalomirányító pedig 217,5 ezer forintot kap havonta. Talán kevesebben gondolták volna viszont, hogy mozdonyvezetőként is igen jól lehet keresni, átlagosan bruttó 280 ezret havonta, ahogy az is meglepő, hogy a kamionsofőrök (200 ezer 500) átlagosan többet keresnek a főszakácsnál (200 ezer).

munka  •  állás  •  végzettség  •  diploma  •  szakma
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen