Mégsem olyan jó a részmunkaidős foglalkoztatás?

szerző: Jobline
2013 július 26.

Minden hatodik amerikainál már diagnosztizáltak depressziót. Egy új kutatás szerint a kialakuláshoz a részmunkaidős foglalkoztatás is vezethet - írja a jobs.aol.com.

Azt kutatások eddig is bizonyították, hogy jóval nagyobb eséllyel lesz depressziós, aki elvált, aki nő, illetve a 45-64 éves korosztály. Most azonban tudósok egy új okot, veszélyességi faktort is felvettek a listára: a részmunkaidős beosztást.

Jelenleg 27 millió részmunkaidős dolgozik Amerikában, közülük minden 12-t már kezeltek depresszióval. Ez az arány 50 százalékkal nagyobb, mint amit a teljes állásban foglalkoztatottaknál mértek.

Pedig kint a részmunkaidős foglalkoztatás nagyon népszerű, leginkább a spórolás miatt alkalmazzák a cégek. A megbetegedéssel járó "láthatatlan" költségek miatt viszont egyáltalán nem éri meg ezen takarékoskodni, hiszen a depressziósok jóval többet vannak betegszabadságon, az így kiesett munkaerő pedig veszteséget okoz.

A részmunkaidőben dolgozóknál fellépő depressziót azzal magyarázzák, hogy a 30 százalékuk nagyon szeretne főállásban dolgozni, de esélyt sem kap. 14 százalékuk pedig mélyszegénységben él, és hiába van munkája, nem látják az utat, ami kivezethetné őket ebből az állapotból.

Egy korábbi kutatás szerint egyébként a pénz egy kicsit boldogít(hat), de a hiánya egészen biztosan rosszat tesz. Ugyanis minél kevesebb valakinek a keresete, annál nagyobb valószínűséggel lesz depressziós.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen