Íme 9 elhibázott álláskeresési módszer

szerző: Jobline
2013 július 31.

"Vannak jelöltek, akik egészen apró betűtípussal írják meg az önéletrajzukat, hogy minden ráférjen egy lapra" - emelte ki az álláskeresők egyik tipikus hibáját egy karrier szakértő a Forbes magazinnak.

A bértárgyalás is gyakran csapdába csalja az álláskeresőket. Amerikai szakértők szerint jellemző hiba, hogy a pályázók idő előtt hozzák szóba a fizetést. "Biztosan elveszíti a leendő állást, aki a HR-est is megelőzi, ha a későbbi kompenzációról van szó" - fogalmazott egy coach a Forbes magazinnak.

A lap három, Amerikában neves szakértővel gyűjtötte össze a toplistát, mik az álláskeresők tipikus hibái.

Rossz referenciaszemély megadása

Az álláskeresők gyakran olyan személyt jelölnek meg, aki később nem sok pozitívat mond róluk a leendő munkáltatónak. Érdemes felhívni a korábbi főnököt, munkatársat, és megkérdezni, adna-e róla referenciát. Egyeztetni is lehet vele, mert a szakértők szerint ha a referencia, semleges, az sem meggyőző. Ha az illető nem akar pozitív ajánlást adni, érdemes mástól kérni azt.

Apró betűk

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy minden létező munkahely, készséget felsorolnak, biztos, ami biztos. És ahhoz, hogy mindez ráférjen egyetlen oldalra, inkább egészen kicsi, alig olvasható betűtípust választanak. A kevesebb néha több, de ha tényleg minden, amit leírt, borzasztóan fontos és kihagyhatatlan, inkább legyen 2 oldalas a CV-je, mint hogy ilyen olcsó trükköket vessen be.

Csak a rossz...

Még ha problémája is volt az előző munkáltatójával, mindenképp találjon ki valami pozitívat róla. Ne fröcsögjön, ne szidjon senkit.

Negatívat mond magáról

Ha valamit elszúrt, és azért keres munkát, ezt semmiképp se mondja ki direkt a HR-esnek. Itt is találja meg a módját, hogy elővegyen egy pozitív fordulatot.

Túl sokat beszél az interjú elején

Azzal még nincs is gond, ha fél-1 percben bemutatja magát, de utána legyen képes hallgatni, figyelni, ha kell, akkor pedig kérdezni. Ne traktálja a HR-est a történeteivel.

Siránkozás

Még ha régóta nincs is munkája, ebben is lássa meg a jót: álljon úgy hozzá, hogy egy hosszabb, fizetés nélküli szabadságon van, ami alatt, ha ügyes, tanulhat, fejlődhet, és rengeteg új, hasznos ismerőst szerezhet, kapcsolatot építhet.

Őszinte a gyengeségeiről

Hiába kérik, hogy mondja el a gyengeségeit, ne legyen túl őszinte. Beszélhet kihívásokról, akadályokról, nehézségekről, de ezeket úgy tálalja, hogy tulajdonképp megoldotta az esetet, és tanult belőle.

Bérigény

Sokan már az első találkozáskor szeretnék tisztázni, mennyit is lehet az adott állással keresni. Figyeljen arra, hogy ne legyen ön az első, aki ezt szóba hozza, mert ezzel szinte biztosan elveszíti az állását. Ha a HR-es tényleg komolyan veszi önt, akkor majd időben meg tudják ezt beszélni.

Siettetné a folyamatot

A kiválasztási folyamat néha sokáig elhúzódik, különösen igaz ez azokra a multikra, ahol többkörös interjúk vannak, és csak egyesével "szórják ki" a jelölteket. Ha már az elején tisztában van azzal, hogy ez egy hosszabb folyamat lesz, nem érdemes naponta telefonálni, e-mailt írni.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen