Az olvasó kérdez: "mikor szabadulhatok a munkahelyemről?"

szerző: Jobline
2013 augusztus 06.

Találtam egy új munkahelyet, ahol azonnal várnak. A mostani munkahelyemen felmondtam, mikor tudok menni az új helyre? - kérdezte olvasónk.

A válasz érdekességét az adja, hogy az új Munka törvénykönyve (Mt.) rendelkezései fontos változást hoztak a korábbi szabályokhoz képest, így a munkavállalóknak jó hírekkel szolgálhatunk - magyarázza dr. Fésü Gizella, a D.A.S. Jogszerviz szakértője.

A „mikor szabadulhatunk kérdésben” eltérő megállapodás (munkaszerződés, kollektív szerződés rendelkezése) hiányában a jogszabály előírásait kell megnézni.

A törvényi felmondási idő harminc nap a munkáltatói és a munkavállalói felmondás esetében egyaránt. Itt jön a kedvező változás, ugyanis ez a felmondási idő csak a munkáltatói felmondás esetében nő a munkaviszony hossza alapján (az eltöltött idő arányában 5-60 nappal), tehát ha a munkavállaló mond fel, marad a harminc nap. Ezt az időtartamot azonban le kell dolgozni (ha a munkáltató nem menti fel a munkavállalót a munkavégzés alól, vagy nem kerül a munkavállaló táppénzes állományba), ha a munkavállaló hamarabb távozik, jogellenes lesz a megszüntetés.

Ha olvasónk munkaerő-kölcsönzés keretében végez munkát, még jobb helyzetben van. Kivételt képez ugyanis a fentiek alól a munkaerő-kölcsönzés, ahol még rövidebb a felmondási idő, a munkáltató és a munkavállaló is 15 nap felmondási idő mellett szüntetheti meg a munkaviszonyt, és ez a mérték egyik fél felmondása esetén sem növekszik a munkáltatónál eltöltött idő, a munkaviszony időtartamával összefüggésben.

Fentiektől eltérhet a felek megállapodása, a munkaszerződésben tehát hosszabb felmondási idő is kiköthető (pl. két hónap, vagy ennél is több). A jogszabály azonban egy maximumot a munkavállalók védelmében meghatároz, így a felmondási idő legfeljebb hat hónap lehet.

A D.A.S. Jogszerviz szakértője szerint érdemes megvizsgálni a munkaszerződésen túl a kollektív szerződést is, ha olvasónk munkáltatójánál van ilyen megállapodás. Ugyanis ebben is találhatunk a munkavállalói felmondás esetére a törvénytől eltérő mértékű felmondási időt.

Mivel a munkaszerződés és a kollektív szerződés a törvényhez képest eltérő szabályokat írhatnak elő a munkavállalókra, ezeket érdemes nagyon átnézni, és ha csak annyi szerepel bennük, hogy az Mt. rendelkezései az irányadóak, akkor lehet a fenti 30 napra hivatkozni.

Némileg speciális fentiekhez képest a határozott idejű munkaviszony. Ennek felmondással történő megszüntetése esetén ugyanis a felmondási idő nem lehet hosszabb, mint maga a jogviszony (a határozott idő), azaz a felmondással nem hosszabbítható meg a munkaviszony.

Sorozatunk eddig megjelent cikkei:
Az olvasó kérdez: "Szakíts, ha bírsz!"
Az olvasó kérdez: követheti a felmondást újabb próbaidő?

Munkajogi kérdése van? Írja meg nekünk a [email protected] - ra, vagy küldje el üzenetben a Facebookon!

Felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy mivel minden jogeset teljesen egyedi, ezért a fentebb olvasottak nem minősülnek jogi tanácsadásnak.
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen