Védőital és pihenőhely is jár kánikulában

szerző: Jobline
2013 augusztus 07.

A törvény gyakoribb pihenőidőt és védőitalt ír elő azoknak, akinek a munkahelyét nem lehet 24 Celsius fok alá hűteni - írja a Világgazdaság.

A jogszabály szerint ha a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 fokot, akkor igény szerint, de legalább félóránként 14-16 fokos ivóvizet kell a dolgozóknak biztosítani. Emellett óránként ötperces pihenőidő is jár, amelyet hűvösebb, árnyékos helyen lehet eltölteni - írja a Világgazdaság.

Az előírások betartását ellenőrzi is a munkavédelmi felügyelet, de a durva kihágások nem gyakoriak. Gedeon Andrástól, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkavédelmi és munkaügyi sajtóreferense elmondta a lapnkak, hogy a munkáltatóknak csak a 4,5 százalékánál hiányolták a védőitalt. A többség az elviselhető hőmérséklet biztosítására is figyelt.

A felügyelők felhívják a figyelmet, hogy a munkavédelmi oktatásba és -kockázatértékelésbe is kötelezően be kell emelni a kánikulából adódó veszélyeket. Számolni kell a rosszullétek, balesetek kockázatával és megelőzésével is - az ájulás, napszúrás mellett egyaránt veszélyesek lehetnek a felforrósodott munkaeszközök.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen