Ezek a legjellemzőbb hibák az álláskeresés során

szerző: Jobline
2013 augusztus 08.

HR-esek arról meséltek a Busines Insider magazinnak, hogy vannak olyan tipikus hibák, amik a legtöbb jelöltnél előjönnek.

Mindenbe belemagyaráznak valamit

Az álláskeresés okozta stressz és frusztráció sokszor egészen paranoiássá tudja tenni az embert. Az álláskereső próbál olvasni a sorok között, és sokszor egy kézfogásba, vagy egy félmondatba olyat képzel bele, amit nem kéne.

Máson van a hangsúly

Hajlamosak az álláskeresők a nem megfelelő dolgokra helyezni a hangsúlyt. Ilyen lehet például egy erőltetetten megtervezett önéletrajz, vagy ha valaki azzal bajlódik, hogy a lehető legszebb kézírásával írja meg a motivációs levelét. Persze, a forma is számít, de a tartalom a lényeg.

Elbízzák magukat

Sok álláskereső azt hiszi, már a zsebében van a munka, holott konkrét ajánlatot még nem is kapott. Lehet ez egy félreértelmezett mosoly, vagy pozitív reagálás. Ha viszont mégsem jön be a számít, akkor az esetnek mindig csúnya vége van. Az álláskereső rettenetesen csalódott lesz, rosszabb esetben pedig egy kevésbé udvarias levélben ezt el is mondja a HR-esnek.

Miért önt válasszák?

Hiába írja le pontról pontra, hol dolgozott, milyen munkaköri feladatai voltak, ha nem hívják be interjúra. Lehet érdemes lenne változtatnia ezen! Írjon le néhány konkrét dolgot, mit vitt véghez! Például "a keresőből érkező forgalom 25 százalékkal nőtt hat hónap alatt". Ismertessen meg leendő munkaadójával néhány olyan eredményt, amit önnek köszönhet a volt cége.

Egyenlő partnerek

Lehet, hogy szorong az állásinterjún, de ne felejtse el, az interjúztatóval önök egyenlő partnerek. Ez nem kihallgatás, hanem beszélgetés, itt nincsenek alacsonyabb vagy magasabb rangú felek. Ha mégis ezt éreztetnék önnel, gondoljon bele, mit várhat a későbbiek során...

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspsotánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen