Ezért nem szabad munkával foglalkozni, ha nyaral

szerző: Jobline
2013 augusztus 09.

Sok munkát viszünk magunkkal, és képtelenek vagyunk megválni okostelefonjainktól és számítógépünktől – ez derült ki nemrég a Regus felméréséből. Ha viszont nem tudunk elszakadni a munkától, könnyen kiéghetünk - állítja a Metropol által megkérdezett pszichológus.

A felmérés szerint a magyar üzletemberek bő 40 százaléka naponta egy-három órát dolgozik akkor is, ha nyaral, 17 százalékuk pedig még három óránál is több időt fordít a munkával kapcsolatos teendőkre - írja a metropol.  

– Egyre szorosabb munkabeosztásban egyre többet dolgoznak az emberek, alacsony fizetésért magas szintű munkát várnak el tőlük. Ha nem tudjuk magunkat kipihenni, a kiégés különböző szintjeit érjük el. Ezzel nap mint nap találkozom a munkám során – mondja Csehák Hajnalka pszichológus. A szakember hozzátette: egyes országokban ismerik a rekreációs szabadság fogalmát. Amennyiben valaki túl sokat dolgozik, annál elismerik a kiégés szindrómát is, ennek gyógyításáról táppénzzel fizetett szabadság keretében gondoskodnak.

– Fontos a saját felelősségünk is. Amikor megengedhetjük magunknak, menjünk szabadságra – tanácsolja a pszichológus, aki kérdésünkre elárulta: ahhoz, hogy valóban kipihenjük magunkat, három hét szabadságot kellene kivennünk egyben.

– Aki tartósan, 6-8 hónapon át dolgozik szabadság nélkül, annak egy hetébe telik, mire el tud kezdeni igazán pihenni, két hét pedig kell a feltöltődésre. Más kérdés, hogy ezt kevés munkahelyen tolerálják.

A munkaadónak is érdeke, hogy kipihenje magát az alkalmazott – mondta Molnár-Szabó Zsuzsa, a Randstad vezető tanácsadója. Előfordulhatnak ugyanakkor szerinte olyan helyzetek, amelyekben a munkavállalók mérlegel és után úgy döntenek, hogy szabadságuk ellenére – ha másként nem, akkor virtuálisan – mégis részt vesznek egy-egy fontosabb folyamatban.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

munka  •  szabadság
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen