Egy kínos fotó miatt is elbukhatja az állást

szerző: Jobline
2013 augusztus 14.

Akiket önéletrajzuk alapján kiválasztanak az első körbe, azokra rákeresnek a közösségi oldalon - nyilatkozta név nélkül a dehir.hu-nak egy HR-es.

Elsősorban a nagyobb vállalatoknál jellemző a Facebook-oldalak lecsekkolása, ott, ahol a kiválasztással külön szakemberek foglalkoznak. A kisebb kft-knél, ahol a cégvezető látja el ezt a feladatot, nem biztos, hogy van erre idő - írja a dehir.hu.

És hogy mi az, ami miatt rögtön elbukhatjuk még annak a lehetőségét is, hogy elmenjünk egy állásinterjúra? „A kirívó fényképek, a rengeteg bulifotó, amin ittasan láthatnak minket, mindenképp aggályokat ébreszt. Az agresszióra utaló bejegyzések és fényképek könnyen elvághatják az esélyeinket; nem szerencsés például olyan képet feltölteni, melyen fegyverrel pózolunk. Arra is figyelni kell, hogy az oldalunkon nem csak az általunk feltöltött fotókat lehet megnézni, hanem azokat is, melyeket mások töltöttek fel, s bejelöltek rajta minket. A kínos fotókról mindenképp érdemes eltüntetni ezeket a bejelöléseket, ezt mi magunk is meg tudjuk tenni, nem kell erre megkérni az ismerősünket” – mondta egy, a nevét vállalni nem akaró HR-szakember a lapnak.

Ő egyébként mindenkinek azt ajánlja, titkosítsa le a Facebook-oldalát, a bizalmas, személyes információkhoz, fotókhoz csak az ismerőseinek engedjen hozzáférést. Ez egyébként szerinte nem jelent hátrányt a munkakeresésnél, a személyzeti szakemberek inkább arra következtethetnek belőle, hogy az illető körültekintő, és odafigyel arra, hogy a bizalmas adataihoz ne férhessen hozzá bárki.

A dehir.hu kérdésére, hogy az ő karrierje során volt-e olyan, hogy valaki azért esett el rögtön az álláslehetőségtől, mert kínos dolgot látott róla a közösségi oldalon, elmondta, ez egyszer fordult elő: egy lány a feltöltött fotója alatt szexuális szolgáltatásait kínálta az oda kattintóknak.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen