Hozzáférést akart dolgozója Facebookjához egy légitársaság

szerző: Jobline
2013 augusztus 15.

Miután többször is volt már probléma abból, miket osztanak meg magukról és cégükről a dolgozók, ezeket inkább főnökeik és a nyilvánosság kizárásával teszik. De mi van akkor, ha a munkáltató így is ellenőrizni akarja dolgozóit?

Egy kirúgott alkalmazottját egy új-zélandi légitársaság csak azzal a feltétellel vette volna vissza, ha hozzáférést biztosít főnökeinek a Facebook-oldalához - írja a jobs.aol.com.

A dolgozónak még márciusban mondtak fel. Akkor azzal vádolták meg, hogy hazudott, amikor beteg húgára hivatkozva vett ki két szabadpnapot. A légitársaság már akkor kérte tőle, hogy mutassa meg nekik facebookos aktivitását, ezzel bebizonyítva, hogy tényleg a húgát ápolta. Ezt a dolgozó megtagadta, is elveszítette az állását, amiért a munkaügyi hatósághoz fordult. Bár a végleges döntés még nem született meg, de úgy tűnik, a légitársaságnak adnak majd igazat, ahonnan már jelezték, visszavennék a nőt, ha kapnak hozzáférést a Facebook adatlapjához.

Új-zélandi jogvédők és jogászok aggódnak, ha tényleg a légitársaság javára dönt az ítélet, azzal milyen súlyos precedens születhet. A polgári szabadságjogokért harcoló testület egyik társalapítója, Thomas Beagle úgy nyilatkozott, kezd nagyon felborulni az országukban a hatalmi egyensúly a munkáltatók és a dolgozók között. Szerinte ha a hatóság ebben az esetben a munkaadó javára dönt, azzal gyakorlatilag arra buzdítják őket, hogy szabadon kutakodhat mindenki a beosztottja után.

A tavalyi év során több botrány is volt Amerikában, amikor kiderült, hogy az állásinterjún szerették volna elkérni a Facebookos jelszavakat, illetve a már alkalmazásban lévő dolgozótól kérték ezt a főnökeik.

Emiatt több állam is csatlakozott egy tiltakozáshoz, ami ezt a gyakorlatot szeretné beszüntetni. Ezért idén két államban, Kaliforniában és Illinoisban is törvénybe foglalták, hogy a leendő- és a jelenlegi munkáltató, valamint a különböző oktatási intézményeik vezetői sem kérhetik el a Facebook jelszavakat a dolgozóktól és a diákoktól.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Facebook  •  jelszó  •  légitársaság
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen