Erre figyeljen, ha motivációs levelet ír!

szerző: Jobline
2013 augusztus 16.

Bár sok a neten található motivációs levél minta, jobb ezeket alaposan átolvasni, mielőtt az álláskereső felhasználná - tanácsolja blogjában Jobangel, aki a Goldenblog 2013 "Biznisz" kategóriájában versenyez.

A legtöbb, neten fellelhető motivációs levél minta a való életben használhatatlan, de akár ártalmas is lehet - olvasható a jobangel.blog.hu-n. A blogger egy véletlenül kiválasztott levelet elemzett részletesen.

A kiemelt levélből hiányzik például a címzett cég neve, címe, pedig ha ezeket tudja az álláskereső, érdemes beleírni, hiszen ez is arra utal, hogy nem egy olyan sablonlevelet kapott, amit másik több tucat HR-es is megkapott.

Az pozitív pont, ha a levélbe beleírja a jelölt, hol találta magát az álláshirdetést, de érdemes a helyesírásra is odafigyelni, például magát a pozíciót, például asszisztenst kisbetűvel írni, hiszen az köznév. Ezen felül jobb, ha mindenki kikerüli az olyan nyelvi csapdákat, mint a "meghirdetett álláshirdetés", mert ez értelmetlen, és arra utal, a pályázó el sem olvasta utólag, mit írt le. További kerülendő fordulat a "szeretnék jelentkezni". Ahogy a blogger fogalmaz: "nemcsak szeretnél, hanem most kegyetlenül jelentkezni is fogsz kedves jelölt, tehát helyesen ez így festene: 'amelyre ezúton küldöm jelentkezésem'. Nem kell szégyenkezni egy jelentkezés miatt, tessék határozottnak lenni."

Ha az álláskereső csupa közhellyel tölti meg a motivációs levelét, azzal sem fog kitűnni a többi pályázó közül. Például nagy valószínűséggel tízből kilencen "gyorsan és hatékonyan" végzik el a rájuk bízott feladatukat, valamint a nyitottságuknak köszönhetően könnyen beilleszkednek egy új csapatba.

A blogger azt is tanácsolja, hogy elérhetőségi adatokat a név után mindenki adjon meg. Az olvasónak ne a CV-ből kelljen kibányásznia, főleg, ha az külön fájlban van, mert nem fog vele szerencsétlenkedni, keres olyat, akivel könnyű kapcsolatba lépnie. Könnyítse meg a kapcsolatfelvételt, amennyire csak lehet, ezzel elérve, hogy kapcsolatba is lépjenek önnel!

A részletes bejegyzés ide kattintva olbasható. A jobangel.blog.hu a Goldenblog 2013 "Biznisz" kategóriájában versenyez.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen