Az önbizalomhiány az akadálya a női karriernek?

szerző: Jobline
2013 augusztus 21.

Minden második nő azt érzi, ha lenne önbizalma, akkor a karrierje is jobban alakulna.

2000 nőt kérdeztek meg brit tudósok, és a válaszadók 92 százaléka azt mondta, hogy szoronganak, kritikus helyzetben lefagynak. 24 százalék szerint már rég előrébb járnának, ha ez nem lenne.

A brit kormány női egyenjogúságért felelős minisztere azt mondja, hogy a kabinet igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a nők egyenlőnek érezzék magukat, de bizony ezért a nőknek is tenniük kell valamit - írja a themostwanted.blog.hu.

Az önbizalom hiánya valóban sok nőt gátol abban, hogy sikeresebb legyen a munkájában a munkahelyén, ezért a brit kormány például támogatja a nőket abban, hogy felépítsék saját vállalkozásukat, amiben önállóak lehetnek. Azok akik keményen dolgoznak azon, hogy megteremtsék saját egzisztenciájukat, sokkal magabiztosabbak lesznek.

Amanda Bolt, a BoardroomMum ügyvezetője szerint a cégeknek több energiát és pénzt kellene szánniuk a női munkatársak coaching-jára, tréningjére.

A munkahelyi kultúra is jelentős hatással van a nők karrier-esélyeire, mondja Sarah Graham a The Feminist Times újságírója. Szerinte nem mindegy, hogy mennyire ösztönző a közeg, vagy éppen csak a hajtásról szól. A probléma gyakran abból fakad, hogy a legtöbb cég tulajdonosa, vezetője férfi, így aztán a nőknek 2szer annyit kell dolgozniuk, hogy bizonyítsanak.

Ugyanakkor a kutatás rávilágít arra is, hogy a legtöbb nő nem képes a sarkára állni, ha a karrierjéről van szó, vagy például fizetés emelést szeretne. Ebben a férfiak nagyobb százaléka jobb. A nők meglátnak egy álláshirdetést és az első gondolatuk az, hogy minek nem felelnek meg. Ha találnak egy-két ilyet, már fel sem hívják a céget.

A női önbizalomhiány hátterében a leggyakrabban a külső megjelenés van, a megkérdezettek fele legalábbis ezt állítja.

A kutatás egy másik érdekes megállapítása, hogy az állásinterjú szituációban a legtöbbet az számít, ki mennyire jól ápolt. Egy letört köröm például jelezheti azt, hogy valaki lusta, nemtörődöm, mert aki egy "fontos" állásinterjúra így megy el, annak az állásinterjú sem fontos.

A kutatók szerint izgalmas kérdés az is, hogy miként lehet az, hogy a nők jobban teljesítenek az egyetemeken, a vizsgákon, mint a férfiak általában. Aztán amint állásinterjú szituációról van szó, már a férfiak jobbak. Ennek okát a gyerekkorban kell keresni, áll a tanulmányban, ugyanis a megkérdezettek negyede már kamaszkorában is önbizalomhiánytól szenvedett és 10 megkérdezett közül csak egy válaszolta azt, hogy ez a probléma a munkahely keresés időszakában jelent meg az életében.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

karrier  •   •  állásinterjú  •  önbizalom
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen