Egyre többen lennének katonák

szerző: Jobline
2013 augusztus 21.

Egyre népszerűbb a katonai pálya, amit a hatszoros túljelentkezés is bizonyít, viszont még mindig kevés nő lát lehetőséget a hivatásos tiszti pályában - írja a Népszabadság.

A katonai pálya egyre népszerűbb, három évvel ezelőtt hatvankilenc, 2011-ben hatvanegy, tavaly pedig már hetvenhat hadnagyot avattak a nemzeti ünnepen. A női tisztek arányát tekintve a kormányváltás évében és azt követően is hét-hét lány tett esküt, tavaly már tizenhatan képviselték a „gyengébbik nemet”. Az idei felvételi eljárás adatai alapján hetven-harminc a férfiak és a nők aránya, a honvédség egészét tekintve növekvő tendenciát mutat a női katonák száma - írja a Népszabadság.

„A női tisztek aránya megfelel a többi NATO-ország női katonatiszti arányainak. Bármennyire is nyitott a társadalom, azért be kell látnunk: ez a hivatás, illetve a honvédségen belüli beosztások legtöbbje – bár nem mindegyike – alapvetően férfias beállítódást és értékrendet követel meg. Ez így is van rendjén. Természetesen, aki egy ilyen alapvetően férfias mércével szeretné megmérettetni magát, annak nyitva áll a kapu, ha megfelel a felvételi követelményeknek. Számos példa mutatja, hogy a nők remekül megállják a helyüket ezen a fronton is” – tette világossá a honvédelmi tárca.

Érdekesség, hogy bár még mindig alacsony a női katonatisztek száma, idén először fordult elő a tisztavatások történetében, hogy az egyik század élén egy női parancsnok szerepelt. A Népszabadság kérdéseire adott válaszok szerint jellemzően a kelet-magyarországi régióból választják többen a katonai pályát, ami a honvédelmi tárca szerint a „történelmi hagyományoknak és családi tradícióknak” köszönhető.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

karrier  •  katona
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen