Jönnek a Facebook-szabályzatok?

szerző: Jobline
2013 augusztus 21.

Úgynevezett Facebook-szabályzatot készít egyre több cég, vállalkozás a munkavállalóinak, így adnak keretet annak, hogy miként viselkedhetnek, mit oszthatnak meg az alkalmazottak a közösségi portálon. Minderre a Munka törvénykönyve is lehetőséget ad. Ajánlott tehát körültekintően kommenteket írogatni, fényképeket feltöltögetni - írja a Békés Megyei Hírlap.

Nem tanúsíthatolyan magatartást egy munkavállaló – kivéve, ha erre jogszabály lehetőséget ad –, mely a munkáltató jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. Ezért az alkalmazott magatartása korlátozható, melyről természetesen az érintetett előzetesen és írásban tájékoztatni kell – áll a tavaly elfogadott Munka törvénykönyvében, melyet kihasználva egyre több cég, vállalat készít úgynevezett Facebook-szabályzatot a munkatársai számára.

Nem találni ebben semmi kivetnivalót – fogalmaztak a Békés Megyei Hírlapnak a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségénél. Rózsáné dr. Lupkovics Mariann munkajogász elmondta, hogy vannak olyan munkáltatók, melyek kényesek a hírnevükre, és ki is használták, hogy a Munka törvénykönyvében szereplő általános magatartási követelmények című fejezet lehetőséget is ad arra, hogy szabályozza a közösségi portál használatát.

Ugyanakkor probléma, hogy ezek a szabályzatok általában elnagyoltak, és ugyanazt követelik meg esetleg a vezetői tisztségben lévő munkatárstól is, mint a takarítónőtől – folytatta. A szakember kiemelte, hogy az internetezés veszélyeket is hordoz, nem mindegy, kétszer is meg kell gondolni, ki mit oszt meg, milyen véleményt közöl a nagy nyilvánosság előtt.Igaz, meg lehet határozni, hogy a közösségi tevékenységet ki láthassa.

Úgy gondolom, hogy elvárható a példamutatás egyes munkakörökben. Például egy pedagógus ne mutatkozzon részegen, egy halom üres italos üveggel körbevéve, vagy egy ügyvéd ne szórakozzon közösen egy bűnözővel – ecsetelte Rózsáné dr. Lupkovics Mariann. Azonban nehéz megtalálni azt a határt, mi az, ami még belefér a magánéletbe, és mi az, ami már sértheti, veszélyeztetheti a munkáltató hírnevét, jogos gazdasági és szervezeti érdekeit.

Ugyancsak aggályos lehet, hogy ha a munkáltatók direkt, szánt szándékkal elkezdik böngészni az interneten, hogy az alkalmazottak miket osztanak meg a közösségi portálon, milyen véleményeket formálnak egyes kérdésekben, esetleg milyen a politikai beállítottságuk – magyarázta a munkajogász. Ha esetleg valakit emiatt ér munkahelyén szankció, netalántán elbocsátás, akkor a döntés a bíróságon megtámadható, mivel az joggal való visszaélés lehet.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

munkahely  •  Facebook  •  szabályzat
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen