A szlovákok is Ausztriába mennek dolgozni

szerző: Jobline
2013 augusztus 22.

Az osztrák társadalombiztosító adatai szerint emelkedett az Ausztriában munkát vállaló szlovákok és magyarok száma - az Új Szó.

A tavalyi átlagos 18 ezer fő idén júliusra 24 ezer fő fölé emelkedett, vagyis mintegy harmadával nőtt az Ausztriában munkát vállaló szlovákok száma.

A szlovák munkavállalók általában Bécsben vagy Alsó-Auszriában vállalnak munkát, e két tartományban több mint 17 ezer ember dolgozik, további ezren Burgenlandban találtak maguknak állást.

A Szlovákiában megjelenő lap megjegyzi, hogy az Ausztriában dolgozó magyarok száma pedig idén júliusban több mint 62 ezer volt, tavaly átlagosan csak mintegy 48 ezren dolgoztak a szomszédos országban, ehhez képest több mint negyedével nőtt a számuk.

A lap idézte a Randstad nemzetközi munkaerő-közvetítő cég felmérését, amely szerint a szlovákiai munkavállalók közel harmada hajlandó külföldre menni a jobb munka reményében. Magyarország esetében ez az arány még nagyobb, 48 százalékos.

A Randstad megjegyezte, a szlovákiai munkavállalók szerények, inkább a biztonságot választják a magasabb bér helyett, a felmérés szerint ugyanis 32 százalékuk hajlandó lenne kevesebb pénzért is dolgozni, ha biztos állást kap.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

munka  •  Ausztria  •  Szlovákia
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen