Bónusz jár azért, ha leteszik a cigit

szerző: Jobline
2013 augusztus 22.

Sok munkáltató szóba sem áll a jelölttel, ha az dohányzik, egy kaliforniai cég azonban teljesen más eszközt talált ki arra, hogy minél kevesebb dohányos alkalmazottja legyen - írja a jobs.aol.com.

Mivel nagyon magasak az orvosi költségek, és a betegszabadságokra kivett napok száma is megugrott, egyre nagyobb divat Amerikában, hogy a munkáltatók arra inspirálják a dolgozóikat, hogy szokjanak le. Vannak olyan munkahelyek, ahol különböző tanácsadási programokat szerveztek, de találunk sokkal drasztikusabb megoldásokat is, például ahol megemelt egészségügyi hozzájárulást kell fizetni annak, aki cigarettázik. És olyat is találni, ahova már fel sem vesznek olyan kollégát, aki rendszeresen füstöl.

Egy kaliforniai cég viszont egészen új dolgot talált ki: az a dohányos, aki legalább 3 hónapig nem gyújt rá, 500 dolláros prémiumot kap. A cégvezető Gary Flanagan úgy nyilatkozott, hogy azután fogalmazódott meg az elhatározás benne, miután egyre több ismerőse, illetve családtagja betegedett meg a dohányzás miatt - sőt, a legjobb barátja a cigarettázás miatt halt meg.

Az egyik dolgozó azt mondta, hogy már évek óta cigarettázott, de a pénzösszegnek köszönhetően belevágott abba, hogy leszokjon. Mint mondta, egyáltalán nem volt egyszerű, de hatalmas volt a kitartása, és elképesztően jó érzés volt, hogy meg tudta állni, hogy ne gyújtson rá.

Amerikában jelenleg 21 államban nem szabályozzák azt, hogy a jelölteket ne lehessen elutasítani pusztán azért, mert dohányoznak, emiatt gyakran heves viták vannak az államok között. Felmérések szerint 1997-ben minden negyedik amerikai dohányzott, míg a tavalyi évben minden ötödik amerikai nyilatkozott úgy, hogy cigarettázik.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

egészség  •  dohányzás  •  jutalom  •  bónusz
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen