Hibák, amiket valószínűleg ön is elkövetett az állásinterjún

szerző: Jobline
2013 augusztus 27.

Az állásinterjú már az utolsó lépcsőfok ahhoz, hogy megszerezze az áhított munkát. Itt végre személyesen is megmutathatja, hogy valóban ön a legalkalmasabb az adott feladatra, és azt is megindokolhatja, miért.

Mivel a személyes találkozás dönt el végül mindent, sokan hajlamosak túlságosan is stresszesek lenni, és idegességükben visszafordíthatatlan vagy kimagyarázhatatlan hibákat elkövetni. A Glassdoor karrierportál a legtipikusabb hibákat gyűjtötte össze, hogy ön is tudja, mire kell kiemelten odafigyelnie.

Látszólagos érdektelenség

Vannak, akik igyekeznek lazábbra venni a figurát, nem görcsölni. Ilyenkor arra kell odafigyelnie, ne essen túlzásba, mert ha úgy tűnik, önnek teljesen mindegy, megkapja-e az állást, akkor nagy valószínűséggel inkább olyannak adják oda a munkát, aki felkészült, aki küzd érte.

Forrás: AFP / Stringer

Mobilozás

Meglepően sok HR-es mesélte azt, hogy az állásinterjún a jelölt gondolkozás nélkül felvette a telefont, amikor bejövő hívása volt, vagy elolvasta az éppen akkor érkezett SMS-t. Némítás helyett inkább kapcsolja ki a telefonját, mert úgy biztosabban nem fog arra gondolni, vagy éppen keresi-e valaki önt.

Öltözködés

A külsőn igenis sok múlik, ezért figyeljen oda, hogy ne papucsban, rövidnadrágban és kockás ingben menjen az interjúra! Ha bizonytalan abban, hogyan is kell felöltözni, inkább válasszon ki egy konzervatívabb összeállítást. Ne viseljen feltűnő, harsány kiegészítőket, és igyekezzen minél kevesebbet mutatni magából - vagyis az inge legyen begombolva, a hölgyek pedig ne a legrövidebb szoknyájukat viseljék.

Testbeszéd

Még ha nem is figyelik tudatosan, a testbeszéd nagyon fontos része az állásinterjúnak. A kézfogása legyen határozott, de ne túl erős. Figyeljen oda a partnerére, ne tördelje az ujjait. Ha beszél, ha kérdez, nézzen a másik szemébe, ez őszinteséget, nyíltságot sugároz majd.

Legyen konkrét!

Tudja, hogy ön a legalkalmasabb az állásra, igaz? Ezt bizonyítsa is be a HR-esnek. Ne fogalmazzon homályosan, legyen egyértelmű, kerülje a közhelyeket. Mutassa be konkrét példákon keresztül eddigi eredményeit, sikereit, teljesítményeit.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen