Az olvasó kérdez: "jogos, ha nem vesznek vissza részmunkaidősként?"

szerző: Jobline
2013 augusztus 28.

Visszamennék ősztől tanítani miután kislányom bölcsibe kerül, de nem akarnak részmunkaidőben alkalmazni. Ez jogos? - kérdezi olvasónk.

Kérdésével kapcsolatban alaptétel, hogy meghatározott feltételek teljesülése esetén a munkáltató köteles a részmunkaidő alkalmazására - fogalmazott lapunknak dr. Fésü Gizella, a D.A.S. Jogszerviz szakértője. Ehhez a jogszabály szerint a korábban teljes munkaidős közalkalmazottnak írásbeli kérelmet kell benyújtani a munkáltatónak, aki köteles heti húszórás részmunkaidőt alkalmazni, ha a közalkalmazott a kérelem benyújtásakor a gyermeke gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe (GYED-en, GYES-en van). A heti húsz órától eltérő részmunkaidő is elképzelhető, erre azonban a munkáltató nem kötelezhető, ennek alkalmazása csupán lehetőség. 

Fotónk illusztráció
Fotónk illusztráció
Forrás: Stiller Ákos

Egyrészt nagyon fontos, hogy Olvasónknak a kérését időben jeleznie kellett a munkáltató felé. A pedagógusok esetében az”időben jelezni” fogalma kötöttebb, mint a közalkalmazotti szféra más területein, a kérelmet munkáltató felé a fizetés nélküli szabadság tartama alatt és már a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző hatvan nappal korábban jelezni kell.

Másrészt a kérelem tartalma is szabályozott: tájékoztatni kell a munkáltatót, hogy a gyermek mikor lesz három éves, és ha egyenlőtlen munkaidő-beosztásban kíván dolgozni a pedagógus, a munkaidő-beosztásra vonatkozó javaslatát is meg kell határozni - tette hozzá a D.A.S. Jogszerviz szakértője.

A részmunkaidő nem, csupán az egyenlőtlen munkaidő beosztásra vonatkozó kérelem tagadható meg. Ez is csak akkor lehetséges, ha ez a munkáltató számára lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentiene. A kérelem megtagadását írásban kell indokolni. Ennek részeként az is elképzelhető, hogy a munkaidő-beosztásra vonatkozó javaslat igényel egyeztetést - magyarázta dr. Fésü Gizella.

Ha sikerült a részmunkaidő feltételiben megállapodni, a munkáltató Olvasónkat részmunkaidőben a kérelem szerinti időpontig, de legfeljebb a gyermek hároméves koráig köteles foglalkoztatni. Ezt követően a közalkalmazott munkaidejét a kérelem benyújtása előtti mérték szerint kell megállapítani.

Sorozatunk eddig megjelent cikkei:

Az olvasó kérdez: "mikor szabadulhatok a munkahelyemről?"
Az olvasó kérdez: "Szakíts, ha bírsz!"
Az olvasó kérdez: követheti a felmondást újabb próbaidő?

Munkajogi kérdése van? Írja meg nekünk a [email protected] - ra, vagy küldje el üzenetben a Facebookon!

Felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy mivel minden jogeset teljesen egyedi, ezért a fentebb olvasottak nem minősülnek jogi tanácsadásnak.
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen