Ezért legyen óvatos a kamu referenciákkal

szerző: Jobline
2013 augusztus 28.

Bár az álláskeresők szerint a referencia nagyon fontos része az önéletrajznak, a CareerBuilder kutatása szerint ez csak akkor igaz, ha van kit hívni, ha hiányzik, az nem feltétlenül probléma.

A CareerBuilder felmérése szerint a toborzók 60 százaléka járt utána a megadott refernciáknak (például egy telefonhívással), és nekik közel harmada találkozott olyan jelöltekkel, akikről kiderült, hogy hazudtak az önéletrajzukban.

Az oldal szakértője, Rosemary Haefner azt tanácsolja az álláskeresőknek, hogy mindenki alaposan válassza meg az adott referenciaszemélyt, és lehetőség szerint konzultájon is vele, hogy az illetőnek ne legyen meglepetés, ha felhívják. Ilyenkor nem kell feltétlenül a részleg vezetőjét megadni, lehet a közvetlen főnököt, vagy egy munkatársat is kijelölni referencia személynek. Ha valaki nagyon ódzkodik attól, hogy véleményt mondjon, akkor még az is jobb, ha a pályázó nem ad senkihez elérhetőséget.

A munkaadók véleményét egyébként nagyban befolyásolja, mit mondanak a jelöltről. A toborzók 70 százaléka meggondolta magát, miután beszélt a referencia személlyel, 47 százaléknak rosszabb lett a benyomása a jelöltről, míg csupán 23 százaléknak lett pozitív a benyomása.

A tanulmány során több mint 2000 munkaadót kérdeztek meg.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

CV  •  referencia  •  önéletrajz
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen