Ezt kell tudnia az OKJ őszi változásairól

szerző: Jobline
2013 augusztus 29.

Drágulnak a tanfolyamok és hosszabb ideig is fognak tartani - írja a Napi Gazdaság.

Szeptembertől hosszabbak és drágábbak lesznek a munka mellett is végezhető tanfolyamok, nappali képzésben kevesebben tanulhatnak majd állami támogatással − számolt be a Napi Gazdaság. Szeptembertől a lehetőségek száma is csökken, 1300 helyett ugyanis csak 638 szakképesítésből lehet választani.

Az iskolarendszeren belüli rendszerben a korábbi 2+2 éves (alap- és szakmai) képzésről a 3 éves képzésre térnek át. A tanfolyami szakképzésben a kötelező óraszám maximálása helyett alsó és felső limit mellett tartják meg az oktatók az órákat, a minimum óraszám pedig nagyobb lesz az eddigi maximálisnál. Ez a képzések drágulásához vezet.

Forrás: euroskills

Mennyibe kerül?

Tavaly az első félévben a szakácsképzés volt a harmadik legnépszerűbb OKJ tanfolyam. A kilenc-tíz hónapos tanfolyamért 210−270 ezer forintot kell fizetni Budapesten. A legdrágább képzések közé tartozik a kozmetikusi bizonyítványhoz szükséges oktatás. A fővárosban egy−másfél éves kozmetikusképzés általában 200−300 ezer forintba kerül, a 30-40 ezer forintos vizsgadíjat ezen felül kell megfizetni. Az egyéves energetikusi tanfolyam Budapesten 230 ezer forint. Az egyik legnépszerűbb, a fogyóelektródás ívhegesztők féléves tanfolyama 190−300 ezer forint, a vizsga 60 ezer. A legolcsóbbak közé tartozik az idegenvezetői tanfolyam, amely a legtöbb helyen 100−120 ezer forintba kerül. Az egy hónapos gépíráskurzus nemcsak jóval rövidebb, hanem olcsóbb is, 28−40 ezer forint. A bérügyintézői végzettség megszerzése hat hónap alatt 40−50 ezer forint.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

képzés  •  változás  •  szakma  •  OKJ
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen