Sokkal többet visznek haza a férfi orvosok a nőknél

szerző: Jobline
2013 szeptember 09.

Bár a nők és férfiak közötti bérszakadékot évek óta próbálják csökkenteni, egy friss tanulmány szerint ez az orvosok között egyáltalán nem sikerült, sőt: mostanra jelentősen emelkedett.

A nemek közötti bérszakadékról már évek óta több helyen beszélnek, mint megoldásra várakozó jelenségről, de igazán még sehol nem tudták hatékonyan kivitelezni, hogy a nemek alapján ne érjen senkit a bérével összefüggésben diszkrimináció. A legtöbb igyekezet ellenére is csak csökkenésről lehet beszélni, de van, ahol még ezt sem mondhatjuk el. Egy friss tanulmány szerint az orvosok között nemhogy csökkent volna, hanem még nőtt is a nemek közötti bérszakadék. A jelentés alapján elmondható, hogy a férfi orvosok évente 50 ezer dollárral visznek haza többet, mint a nők.

A vizsgált időszakban (2006-2010) a női orvosok átlagosan 165 278 dollárt vittek haza évente, míg a férfiak 221 297 dollárt. Ezzel szemben a '80-as években a férfiak még csak körülbelül 30 ezer dollárral, avagya 20 százalékkal kerestek többet. Ugyanez a tendencia figyelhető meg a fogorvosoknál és az orvosi asszisztenseknél is, a patikusoknál ellenben szűkült a bérkülönbség. A kutatás során 6300 orvost és 32 000 egyéb egészségügyi dolgozót kérdeztek meg.

A tanulmány készítői azt figyeltél meg, hogy jóval több férfi dolgozik sebészként, radiológusként, vagy egyéb, jól fizetett területen, mint nő. Utóbbiak inkább házi- vagy gyermekorvosként praktizálnak, illetve olyan szakterületeken, amit alapvetően nem fizetnek meg túl jól. Az még nem bizonyítható, hogy ez a diszkriminációnak tudható-e be, vagy másnak, állítólag ehhez még további vizsgálatok szükségesek.

Iratkozzon fel a Jobline Állásposta hírlevelére most, és mi megkeressük az önnek való állásokat! Ráadásul most megnyerheti 111 nyereményünk egyikét: az 1 db Samsung S4 okostelefont, a 10 Karrieriránytű könyvet vagy a 100 CV tanácsadás valamelyikét!

 •  férfi  •  orvos  •  bérszakadék  •  egészségügy
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen