Az olvasó kérdez: mi lesz a kismama fizetésével visszatérés után?

szerző: Jobline
2013 szeptember 10.

„Munkába visszatérni szándékozó kismama vagyok, az lenne a kérdésem, hogy köteles-e a munkáltató a munkabéremet módosítani?” - kérdezi olvasónk.

Jó hírünk van: rövidebb vagy hosszabb távollétet követően a szülési szabadságról, fizetés nélküli szabadságról visszatérő kismamák esetén a munkáltató köteles ajánlatot tenni a munkabér módosítására - közölte a D.A.S. Jogszerviz szakértője, dr. Fésü Gizella. Mindennek hátterében az áll, hogy a távollét akár igen hosszúra is nyúlhat, pl. több gyermek vállalása esetén, anélkül, hogy a munkavállaló eközben a munkába visszatért volna. Ezen idő alatt az átlagbérek a munkáltatónál feltehetőleg változtak.

Hogy mit kell a munkáltatónak szem előtt tartania? Az ajánlat megtételekor a kollégák béremelkedése lesz a meghatározó. Ezen belül is az Önnel azonos munkakörű munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ha pedig ilyen munkavállalók nincsenek, a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó - mondta el dr. Fésü Gizella.

Ki kell emelnünk, hogy nem csupán az alapbér emelésére vonatkozik a követelmény, a jogszabály ugyanis munkabért említ. Ennek pedig részét képezik az esetleges pl. a pótlékok, adott esetben az esetleges természetbeni juttatások is. Ha ezek időközben, távolléte során emelkedtek, az Ön esetében is emelkedniük kell.  

Arra sajnos nincs megoldás, ha a kollégák bére sem emelkedett, ami főleg rövidebb távollét esetén fordulhat elő. Ebben az esetben a visszatérő kismama sem jogosult a bérfejlesztésre. Amennyiben a bérek időközben csökkentek, úgy kötelezettség a visszatérő kismama munkabérének módosítására nincsen - tette hozzá a D.A.S. Jogszerviz szakértője.

Mit lehet tenni, ha a munkáltató nem tesz eleget fenti kötelezettségének? Mindenképpen meg kell próbálni a munkáltatóval megegyezni. Amennyiben a munkáltató ennek ellenére sem tesz eleget a munkabér emelésére vonatkozó kötelezettségének, és ez az adott eset körülményeit figyelembe véve, az így előidézett hiányt tekintve jelentős mértékű, szándékos kötelezettségszegés, az a bírói joggyakorlat szerint a munkavállaló azonnali hatályú felmondását is megalapozhatja.

Sorozatunk eddig megjelent cikkei:

Az olvasó kérdez: "jogos, ha nem vesznek vissza részmunkaidősként?"

Az olvasó kérdez: "mikor szabadulhatok a munkahelyemről?"
Az olvasó kérdez: "Szakíts, ha bírsz!"
Az olvasó kérdez: követheti a felmondást újabb próbaidő?

Munkajogi kérdése van? Írja meg nekünk a [email protected] - ra, vagy küldje el üzenetben a Facebookon!

Felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy mivel minden jogeset teljesen egyedi, ezért a fentebb olvasottak nem minősülnek jogi tanácsadásnak.
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen