Íme a leginkább keresett egészségügyisek

szerző: Jobline
2013 szeptember 11.

Az Európai Bizottság által kiadott Európai Álláshelyfigyelő szerint az egészségügyben növekszik a munkaerő-kereslet - írja a napi.hu.

Az uniós egészségügyi ágazatban a foglalkoztatottak száma évente csaknem 2 százalékkal emelkedett a 2008 és 2012 közötti időszakban. 2012-ben közel egymillió alkalmazottat vettek fel egészségügyi munkakörökbe - írja a napi.hu az Európai Álláshelyfigyelő (European Vacancy Monitor - EVM) legfrissebb száma alapján.

Az uniós munkaerőpiac egésze tekintetében az Európai Álláshelyfigyelő munkaerőkereslet-visszaesésről számol be: 2011 negyedik negyedévétől 2012 negyedik negyedévéig mintegy 6 százalékkal lett kevesebb a betöltendő álláshelyek száma. 2012 utolsó negyedévére a fő foglalkozási csoportok többségénél csökkent a felvételek száma. A visszaesés 2010 második negyedétől fogva első ízben a szakképesített munkaerőt is érintette (itt 5 százalékkal kevesebb felvételre került sor).

A frissen felvettek az egészségügyi személygondozással foglalkozók után a szoftverfejlesztők és -elemzők, a titkárok és szakosodott titkárok, a bányászati, gyártási és építőipari művezetők, illetve az általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok közül kerültek ki.

A foglalkozások közül a 2011 negyedik negyedéve és 2012 negyedik negyedéve közé eső időszakban az egészségügyi személygondozás terén jelentkezett a leggyorsabb növekedés, sőt, ebből a szempontból a legkiemelkedőbb 25 foglalkozáson belül további három egészségügyi szakma is szerepel: ápolási szakemberek és szülésznők, orvosi és gyógyszerésztechnikusok, valamint más egészségügyi szakemberek, pl. fogorvosok, gyógyszerészek és gyógytornászok. Középtávon a foglalkoztatási kilátások az ápolók és a szülésznők számára a legígéretesebbek.

Az is megfigyelhető volt, hogy 2 százalékkal több felsőfokú végzettséggel rendelkező állhatott munkába, ami jelentheti azt is, hogy ezek a munkavállalók gyakrabban fogadtak el a képesítésüknél alacsonyabb képzettségi szintet kívánó állást.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen