Egyre kevesebben járnak be a munkahelyükre

szerző: Jobline
2013 szeptember 13.

Világszinten egyre inkább elfogadott gyakorlatnak számít, hogy a menedzserek munkaidejük több mint felét az irodán kívül töltik.

Hamarosan azok a munkavállalók lesznek kisebbségben, akik az irodai asztaluk mögött ülve dolgoznak - derül ki a Regus legfrissebb globális felméréséből. A 90 ország több mint 26 ezer üzleti vezetőjének véleményén alapuló kutatás arra mutatott rá, hogy jelenleg a menedzserek 48 százaléka dolgozik távmunkában legalább a munkahét felében.

A cégek 37 százaléka használ távmunkára szabott hatékonyságmérő és riportolási rendszereket, míg a távolról dolgozó menedzserek 43 százaléka kommunikál videó hívásokon keresztül a csapatával.

Egyes vezetők számára valóban gondot jelenthet az, hogy miként motiválják és irányítsák az alkalmazottakat a távolból. A válaszadók 55 százaléka szerint a távmunkában dolgozók hatékony irányítása teljes mértékben megvalósítható, bár ez esetenként különleges felkészítést igényel. Az Aetna amerikai egészségbiztosító például képzéseket indított abból a célból, hogy a távolról dolgozók és vezetőik hatékonyabban alkalmazhassák a rugalmas munkavégzési módszereket. Az egészségbiztosító 35 ezer alkalmazottjából 14 500 már nem az irodában ülve végzi munkáját.

A megkérdezettek 39 százaléka gondolja úgy, hogy a távoli menedzsment segítséget nyújt a professzionálisabb kapcsolat fenntartásában. Annak ellenére, hogy a fiatal munkavállalók számára különösen fontos a rugalmasság, csak a megkérdezettek 37 százaléka gondolja úgy, hogy a kezdő alkalmazottak felelősségteljesebbé válnak a távolból végzett munkának köszönhetően.

"Nem nehéz belátni, hogy a rugalmas munkarend bevezetésével hosszú távon a vezetőség és az alkalmazottak is nyernek. Az általunk megkérdezett üzletemberek szerint a távoli menedzsment módszerek sikere elsősorban a bizalom és a felelősségtudat meglétén vagy hiányán múlik. Ha ez a két emberi kulcstényező a helyére kerül, az megmutatkozik nem csak a hatékonyságban, hanem a munkatársak hűségében és a működési költségek csökkenésében is" - mondta Mark Dixon, a Regus vezérigazgatója.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

főnök  •  munkahely  •  távmunka
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen