Amit minden interjúztató szeretne, hogy tudják a jelöltek

szerző: Jobline
2013 szeptember 17.

Azok a legjobb állásinterjúk, ahol a jelölt sokat beszél, míg a kérdező keveset, elvégre ez az egész az álláskeresőről szól - olvasható a LinkedIn-en.

A LinkedIn-en az inc.com egyik szerzője, Jeff Haden írt arról, mik azok a dolgok, amikkel egy jelöltnek érdemes tisztában lenni az állásinterjú előtt. Ezek mind olyan elvárások, amiket az interjúztató szeretne elérni, vagy látni, ugyanakkor direktben mégsem közölhetik a pályázókkal.

Legyen szerethető

Az interjúztatók azt akarják, hogy az álláskereső mosolyogjon, vegye fel a szemkontaktust. Üljön egyenesen a széken, legyen lelkes. A munkáltató-munkavállaló kapcsolata már az állásinterjún elkezdődik, és a jelöltnek már az első alkalommal jó benyomást kell keltenie, hogy a munkaadó azt érezze, őt akarja alkalmazni.

Forrás: AFP / Alain Jocard

Ne akarja egyből a munkát

Persze nyilván azért jelentkezett az állásra, mert meg szeretné nyerni, de előbb hallgassa meg a másik felet is. Akkor is szívesen elvállalja az állást, ha kiderül, hogy  heti 60 órát kell dolgoznia, vagy a munkaideje 80 százalékát az autóban kell töltenie? Ha igen, akkor hajrá, küzdjön, de előbb ön is legyen tisztában azzal, pontosan mivel jár a munkakör.

Legyen emlékezetes!

Az igazság az, hogy nem mindig emlékeznek mindenkire, aki részt vett az állásinterjún. Főleg, ha több tucatnyian érkeznek, és ugyanaz a pár ember hallgatja meg őket. Legyen önben valami, amiért megragad a másikban.

...de ne negatív dolog miatt

Legyen emlékezetes, de ne azért, mert rossz volt a stílusa, vagy valami hatalmas bakit vétett. Kerülje például a panaszkodást, különben olyan rossz, negatív érzéseket fognak önhöz társítani, amik miatt könnyen elbukhatja az állást.

Kérdések

Tegyen fel minél több, releváns kérdést! Legyenek ezek szorosan összefüggőek a munkával, például az elvárásokkal kapcsolatban. Ha azt látják, hogy nyitott és érdeklődő, és valóban felkészült, sokkal szimpatikusabb benyomást fog kelteni, mint az, aki meg se tud szólalni. Ugyanakkor ne azzal indítson, belefér-e néha fél óra késés, vagy adott esetben eljöhet-e hamarabb a munkahelyéről.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

hr  •  állásinterjú  •  álláskereső  •  jelölt
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen