Meglepő gyakornoki bakik

szerző: Jobline
2013 szeptember 17.

A gyakornoki időnek akkor van értelme, ha a gyakornok is mindent megtesz azért, hogy a munkavégzés tartalmas és hasznos legyen.

A US News összefoglalta a legnagyobb és legtipikusabb hibákat, amit egy pályakezdő elkövethet.

Nem kezdeményez

Valamit nem ért? Ne féljen kérdezni, senki sem várja el a gyakornokától, hogy mindenhez rögtön értsen, és egyből hibátlanul végezze el a feladatát. Ezen felül ne engedje meg magának, hogy unatkozzon. Annak semmi értelme, hogy a telefonját nyomogassa, mert nincs dolga. Ha végzett az önre bízott feladatokkal, kérjen még! Így látni fogják a szorgalmát is, és egyre komolyabb feladatokat bíznak önre. Mindenki szívesebben foglalkozik és tanít egy érdeklődő gyakornokkal, mint olyannal, aki ímmel-ámmal dolgozik.

Visszahúzódás

Nem önnek kell a legharsányabbnak lennie, de merjen nyitni, ismerkedni, építse ki a kapcsolatait. Legyen magabiztos. Tilos magát lenéznie, amiért ön "csak egy gyakornok". Ha ön nem nézi magát semmibe, ezt hogy várhatja el másoktól?

Folyamatos netezés

Igyekezzen megállni, hogy a telefonján vagy a gépén ész nélkül netezik. Ez csak zavarni fogja, és elvonja a figyelmét a munkáról.

Öltözködés

Igyekezzen alkalmazkodni az irodai környezethez. Ha mindenki vasalt nadrágban van, akkor a szakadt holmijait hagyja más alkalmakra. Öltözzön úgy, hogy vegyék komolyan.

Nem kér visszajelzést

Kérje, hogy értékeljék a munkáját! Figyeljen oda, mit mondanak önről. Valószínűleg bántani nem akarja majd senki, így finoman fogalmaznak majd. Ne féljen a kritikáktól, abból tud majd tanulni.

Nem mosolyog

Általános szabály, hogy senki sem szeret morcos emberekkel dolgozni. Igyekezzen mindig pozitívnak, nyitottnak és mosolygósnak maradni. Így sokkal szívesebben is közelednek önhöz mások.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

pályakezdő  •  munkahely  •  gyakornok  •  hiba  •  baki
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen