Így készüljön fel az álláskeresésre

szerző: Jobline
2013 szeptember 18.

Bármennyire is elégedett a munkájával, sosem tudhatja, nem áll-e be hirtelen egy olyan változás, ami miatt kénytelen váltani. Ezért érdemes a legrosszabbra is felkészülni, ne érje váratlanul, ha mégis álláskeresésre kell adnia a fejét - írja a mashable.com.

Vannak, akik teljesen elégedettek a munkájukkal, a kollégáikkal, és eszükbe sem jutna új állást keresni. De bármi történhet, ami végül más irányba tereli a munkavállalót, például a romló gazdasági környezet, vagy egy új főnök. Éppen ezért fontos, hogy ne érjen senkit felkészületlenül és váratlanul az, ha állást kell keresni. A mashable.com összefoglalója alapján íme három olyan pont, amit bárki megtehet azért, hogyha oda kerül a sor, egyszerűbbé váljon az álláskeresés.

Frissítse az önéletrajzát

Ideális esetben minden jelentős fordulatnál hasznos, ha frissíti az önéletrajzát, még akkor is, ha éppen nincs rá szüksége. Sokkal könnyebb helyzetben lesz, ha van egy kész, aktuális CV-je, és nem kell azzal eltöltenie az idejét, hogy átgondolja, az évek során milyen fontosabb munkákat végzett, amik felkelthetik a leendő munkaadója figyelmét. Ha nem is mindig a saját sablonjába illeszti be ezeket a frissítéseket, legalább legyen egy jegyzete, dokumentumba, amiben ezeket összegyűjti, hogyha szükség van rá, csak ki kelljen másolnia azokat.

Forrás: Túry Gergely

Tanulás

Még ha stabilnak is érzi a helyét, mindig érdemes képeznie magát. Legyen az egy új nyelv, vagy egy informatikai képzés. Figyelje a munkahelyén is, vannak-e erre lehetőségek. Esetleg menjen elébe a dolgoknak, szóljon a főnökének, hogyha terveznek valamilyen továbbképzést a cégen belül, akkor az önt mindenképp érdekelné. Így a tudása csak bővülhet, és nincs mit veszítenie.

Kapcsolattartás

Ápolja meglévő kapcsolatait és építsen ki újakat! Nem tudhatja, mikor lesz rá szüksége. Akár a jelenlegi munkahelyén is jól jöhetnek a szakmai kapcsolatok, de ha új munkát keres, akkor is profitálhat belőlük.

+1 tipp: Kérjen segítséget!

Kérdezze meg ismerőseit, tudnak-e üres állást a munkahelyükön vagy máshol. 100 amerikai közül 33 járt már szerencsével úgy, hogy csak ezt a módszert vetették be. Richard N. Bolles: Karrieriránytű című könyve szerint így ötször nagyobb a siker esélye, mintha csak az önéletrajzát küldözgetné. Vagyis családtagjait, barátait, ismerőseit megkérdezve ötször nagyobb valószínűséggel találhat munkát, mintha az önéletrajzos módszert választaná.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

képzés  •  CV  •  önéletrajz  •  munkanélküli  •  álláskereső
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen