Az olvasó kérdez: "megkapom valahonnan a fizetésem?

szerző: Jobline
2013 szeptember 20.

Olvasónk amiatt aggódik, hogy a cégét fel fogják számolni, és nem tudja, mi lesz a fizetésével. A felvetésre a D.A.S. Jogszerviz szakértője, dr. Fésü Gizella válaszolt.

Szerencsére nem kell nagyon megijedni, ha munkáltató fizetésképtelen és már a munkabéreket sem tudja kifizetni. Erre az esetre találták ki az ún. Bérgarancia Alapot. Így az Ön munkabére (legalábbis annak egy része) megtérülhet az Alapból. Lényege, hogy a felszámolás alá került cégek helyett (kölcsönbeadók és iskolaszövetkezetek helyett is) a ki nem fizetett munkabéreket megfizeti - nyilatkozta a D.A.S. Jogszerviz szakértője, dr. Fésü Gizella.

Pontosan miről és mennyiről van szó? A Bérgarancia Alap a kiegyenlítetlen bértartozást fizeti ki. Ebbe a munkabér, a betegszabadság idejére járó térítés és a végkielégítés tartozhatnak bele. Fontos azonban, hogy a kör itt bezárul, így pl. a ki nem vett szabadság megváltása már nem kérhető az Alapból. Utóbbi így sajnos a gyakorlatban rendszerint „bennragad”.  

Lényeges kérdés, hogy olvasónk mekkora munkabérrel rendelkezett. Ugyanis az Alapból munkavállalónként csak az adott évet két évvel megelőző év bruttó haza havi átlagkeresetének ötszörösét kitevő összeg hívható le maximálisan - tette hozzá dr. Fésü Gizella. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a bruttó átlagkereset 2011-ben 213 100 Ft volt, ennek ötszöröse 1 065 500 Ft. Ez is egy bruttó összeg, így kell kalkulálni. További kettő hónapnak megfelelő támogatási összeg kérhető, ha adott jogosultra az ötszörös keret már kimerült és a felszámolási eljárás már legalább egy éve folyik.      

Az összeg mielőbbi megtérülése érdekében a munkáltató felszámolójához kell fordulni. Ugyanis csak a felszámoló jogosult a kérelmet benyújtani, mégpedig a munkaügyi központhoz. A D.A.S. Jogszerviz szakértője elmondta, hogy a kifizetés sajnos nem egyből a munkavállalók számlájára érkezik, hanem a felszámolása alatt álló munkáltató számlájára, ami felett pedig a felszámoló rendelkezik, tehát a várt bértartozást a felszámoló utalja tovább. Ezért kell a felszámolónál érdeklődni, az eljárás elhúzódása esetén a kifizetést sürgetni.

Munkajogi kérdése van? Írja meg nekünk a [email protected] - ra, vagy küldje el üzenetben a Facebookon!

Felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy mivel minden jogeset teljesen egyedi, ezért a fentebb olvasottak nem minősülnek jogi tanácsadásnak.
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen