Ezek néznek ki rosszul az önéletrajzában

szerző: Jobline
2013 szeptember 20.

Mik azok, amiket a HR-esek rosszul ítélnek meg az önéletrajzban? És mit tehet ellene?

Bár a HR-esek sokszor csak néhány másodpercet szánnak egy-egy önéletrajz elolvasására, a rutinosak rögtön kiszúrják azokat az aggasztó pontokat, amik miatt esetleg nem fogják behívni önt az állásinterjúra. A US News összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Megmagyarázhatatlan lyukak

Ha a leendő munkaadó réseket lát két munkahely között (hónapokat, vagy éveket), rögtön elkezd azon gondolkodni, mi okozza ezeket. Munkanélküli volt? Vagy valamit el akar titkolni? Írja meg őszintén, mi történt. Ha munkanélküli, keressen önkéntes munkát, és akkor ezt is beleírhatja a CV-be. Vagy éppen utazott, esetleg egy családtagját kellett ápolnia? Ne rejtegesse ezeket.

Forrás: Flickr.com

Túl sok munkahely, túl rövid idő alatt

Azzal a HR-esek is tisztában vannak, hogy ma már nem éli le valaki 1-2 munkahelyen az életét, az azonban több mint gyanús, ha valaki szinte évenként vált. Ez abban az esetben lehet csak indokolt, ha az új hely, mindig jelentős előbbre lépés volt az előzőhöz képest, egyébként okkal gyaníthatják, hogy ön vétett valami nagy hibát. Ha viszont valahol meghatározott idejű szerződéssel dolgozott, vagy egy-egy projektmunka idejére alkalmazták, akkor ezt mindenképp írja le.

Kevés a tapasztalata

A munkaadók szeretik az olyan jelölteket, akiknek már van tapasztalatuk a szakmájukban. Ha ön pályakezdő, túl fiatal ahhoz, hogy meglegyen a kellő gyakorlata, akkor azt egy remek kísérőlevéllel kompenzálhatja, abban megragadhatja a lehetőséget, hogy meggyőzze a leendő munkaadóját, hogy legalább egy személyes találkozásra kapjon lehetőséget.

Jó ideje munkanélküli

Néha ez is hátrány, hiába van tisztában azzal mindenki, hogy nagyon nehéz állást szerezni. Használja ki ezt az időszakot, hogy lássák, nem tétlenkedett. Végezzen önkéntes munkát, iratkozzon be egy tanfolyamra, tanuljon nyelveket. A lényeg, hogy lássák, nem adja fel, folyamatosan képzi magát.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

CV  •  önéletrajz  •  munkahely  •  álláskereső
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen