Megvan, hol keresnek a legjobban az alkalmazottak

szerző: Jobline
2013 szeptember 24.

A Fortune amerikai gazdasági hetilap megírta, melyik cégeknél a legjobb az átlagfizetés.

Az amerikai állami vállalatoknak már kötelességük nyilvánosságra hozni, mennyit keresnek a csúcsvezetőik, de egyre többen szorgalmazzák, hogy a versenyszférában is legyen hasonló lista, kibővítve az alkalmazotti bérekkel. Ez utóbbiről egyelőre még nem született megegyezés, ám a Fortune amerikai magazin kiderítette, melyik az az öt amerikai vállalat, ahol a legmagasabbak az átlagbérek. A számítás során nem vették figyelembe a vezetők fizetését. (A lentebb szereplő összegek az éves bérre vonatkoznak -  a szerk.)

Microsoft: 110 000 dollár (~23 milló forint)

A tech cég azért vezetheti a listát, mert csupa olyan szakembereket alkalmaz, például szoftverfejlesztőket, akiknek a szaktudását alapvetően nagyon jól megfizetik a piacon - nyilatkozta Katie Bardaro, a PayScale vezető közgazdásza. A Microsoftnál ráadásul prémiumokat is kapnak a dolgozók, a PayScale elemzése szerint mintegy 17 százalékkal többet, mint a többi, nagy tech cégnél.

(Nézzen be a Microsoft budapesti irodájába, olvassa el, milyen nagyvonalú ajándékot kaptak tavaly a dolgozók, illetve nézze meg, milyen lett a cég washingtoni kampuszának az új menzája)

Cisco Systems: 108 000 dollár (~22 millió forint)

Hasonlóan a listavezető Microsofthoz, a Cisco Systems is magasan képzett informatikai szakembereket foglalkoztat. Itt átlagosan 9 százalékkal keresnek többet, mint az egyéb tech cégeknél.

Google és Oracle: 102 000 dollár (~21 millió forint)

Mindkét cég számos fejlesztőt és szoftvermérnököt alkalmaz, részben ez magyarázza a magas átlagkeresetet.

Chevron: 95 000 dollár (~20 millió forint)

Itt becsapós kicsit az összeg, hiszen nem a benzinkutas kollégák bére húzza fel az átlagot, hanem például az olaj- és gázmérnökök. A Chevron egyébként átlagosan 12 százalékkal fizet többet az alkalmazottaknak, mint a többi energiaipari vállalat.

Fannie Mae: 93 600 dollár (~19 millió forint)

Az 1938-ban alapított Fannie Mae a Szövetségi Országos Otthonteremtési Jelzálogszövetség általánosan használt neve. Az itt dolgozók körülbelül 19 százalékkal vannak jobban megfizetve, mint a többi, jelzáloggal foglalkozó cég beosztottjai.

Jól fizető munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

vállalat  •  fizetés  •  dolgozó  •  cég  •  Google  •  Microsoft
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen