Milyen a magyar IT oktatás helyzete?

szerző: Jobline
2013 szeptember 25.

Az idén 15 éves Cisco Hálózati Akadémia megbízásából kutatás készült, amely a hallgatók és oktatók elégedettsége mellett az elérhető minősítések piaci értékét vizsgálta. A felmérés keretében a Cisco azt is feltérképezte, hogy a program által kínált képesítések milyen mértékben járulnak hozzá a karriercélok eléréséhez, és a hallgatók milyen elképzelésekkel rendelkeznek a munkavállalással kapcsolatban. A feltett kérdések alapján az is kirajzolódott, hogy a hallgatók a képzés befejezése után milyen területen, milyen cégeknél találták meg számításaikat, és az akadémia hallgatói között létrejött kapcsolati háló mennyiben segíti az elhelyezkedést, a folyamatos szakmai fejlődést.

A világ egyre nagyobb mértékben épül intelligens hálózatokra, így a hálózatok működtetésére kiképzett szakemberekre is egyre komolyabb az igény. Ezért tekinti partnereivel együtt küldetésének a Cisco, hogy oktatási programmal segítse a jövő szakembereinek felkészítését. A Cisco Hálózati Akadémia az elmúlt 15 év alatt Magyarországon 2,7 milliárd forintos ráfordítás mellett több mint 22 ezer hallgató képzését tette lehetővé.  A Cisco Hálózati Akadémia Magyarországon és világszerte is a legelterjedtebb informatikai képzés, amely egy nemzetközi vállalat égisze alatt működik. Évente több mint 1 millió tanuló vesz részt a programban a világ 10 ezer akadémiáján.

Az oktatás és a technológia napjainkban kiemelkedően fontos szerepet játszik a gazdasági növekedésben, a társadalmi különbségek enyhítésében, az esélyegyenlőség elősegítésében. Magyarországon a Cisco számos magán- és közintézménnyel áll partneri kapcsolatban olyan oktatási programokat nyújtva, amelyek a legkorszerűbb technológia tudást biztosítják. A legnagyobb ilyen program a Cisco Hálózati Akadémia, amely 15 éve működik sikeresen Magyarországon. A Cisco Hálózati Akadémia önkéntes alapon szerveződő közösség. Tagjai oktatási intézmények és non-profit szervezetek, amelyek arra vállalkoznak, hogy a Cisco által kifejlesztett  elektronikus tananyagokat egységes eLearning környezetben, saját oktatási rendszerükbe integrálva oktatják, az iparágban használt legmodernebb hálózati eszközök felhasználásával. Jelenleg a képzési helyek (akadémiák) 70 százaléka szakközépiskolákban működik, 30 százalék pedig felsőoktatási és más oktatási intézményekben. A hallgatók számát tekintve hozzávetőlegesen 60-40 százalék a megoszlás a középiskolások, illetve felsőoktatási intézmények hallgatói között.

Míg a nők aránya a végzett hallgatók körében 7,8%, addig a jelenlegi hallgatók viszonylatában már 11,5%, ami a Cisco törekvéseit tekintve pozitív változásnak tekinthető. Az is üdvözlendő, hogy a hallgatók lakóhely szerinti megoszlása nagy mértékben és egyre inkább kiegyenlített: míg a végzett hallgatók esetében a fővárosiak aránya 29,2%, a jelenlegi hallgatók vonatkozásában 21,5%, a kisvárosiak és falusiak aránya pedig 24,8 és 16,8%, illetve (a jelenlegi hallgatók esetében) már 27,7 és 22,5%, a társadalmi mobilizáció ügyét ezáltal is elősegítve.

A Cisco Hálózati Akadémia végzett hallgatóinak több mint fele (51%) előzetes elvárásainak megfelelően nagyvállalatoknál kapott állást. A kisvállalkozások (18%) és a középvállalatok (16%) közel azonos súlyt képviselnek. Az akadémia volt hallgatóinak fele (50%) a képzést követően az IT és telekommunikációs szektorban helyezkedett el, de jelentős az oktatásban, a kereskedelemben és a gépgyártásban dolgozók aránya is.

Mint minden szakmai és üzleti területen, a megfelelő kapcsolati háló kiépítése és ápolása az IKT szektorban is fontos és hosszútávon számos előnyt biztosíthat. Az akadémia régebbi hallgatóinak majdnem 40%-a tartja legalább 1-2 fővel a kapcsolatot, közel 30%-a 3-5 volt hallgatótársával kommunikál rendszeresen, 12%-a pedig 6-10 fővel maradt kapcsolatban a képzés befejezését követően is. Körükben a legelterjedtebb kapcsolattartási a forma a közösségi oldalak használata, amelyet szorosan követ a személyes találkozás, de jelentős az e-mail-es és a telefonos kommunikáció is. A közösségek tagjai jellemzően szakmai programokra, bemutatókra járnak hallgatótársaikkal együtt, de a céglátogatások és a közösségépítő programok is népszerűek.

A felmérés eredményei alátámasztják az alternatív képzési formák fontosságát az IT karrierre vágyó hallgatók körében. A Cisco Hálózati Akadémia fontos szerepet játszik a hazai szakemberképzésben. Képzései segítenek az informatikai munkahelyek megszerzésében és a kapcsolati háló kiépítésében, értékes karrierlehetőséghez segítve a hallgatókat.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

IT  •  informatika  •  oktatás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen