Ezeket nem szereti önben a HR-es

szerző: Jobline
2013 szeptember 26.

Mik azok a kritikus pontok, ahol teljesen elvághatja a leendő karrierjét? Erről tartott előadást a HVG Állásbörzén a Grafton szakértője, Kovács András.

Kovács András, a Grafton szakértője a HVG Állásbörzén tartott előadásában összefoglalta azt a folyamatot, ami a jelentkezéstől az állásinterjúig tart, és hogy mennyi buktató van benne, ahol a pályázó hatalmasat hibázhat. Hozzátette, hogy bármilyen meghökkentő is, megtörtént példákat, történeteket hozott a HVG Állásbörzére.

A jelentkezés

Kovács András szerint titpikus hiba, hogy a jelentkező nem írja bele az e-mailbe a referencia számot, vagy a pozíció megnevezését. Ha egy cég több álláshirdetést is feladott, honnan tudja a HR-es, hogy az illető éppen melyik munkára is akart jelentkezni? - tette fel a költői kérdést. Ezen kívül nagy, de gyakran előforduló hiba, ha az álláskereső úgy írja meg az e-mailt, hogy abban nincs köszöntés, megszólítás, vagy éppen hiányzik a csatolmány. Az e-mail címekkel is érdemes körültekintőnek lenni, inkább legyen az egy [email protected], mint egy donjuan@ kezdetű cím. A nagyon buta, primitív címekkel legfeljebb azt éri el az álláskereső, hogy a céges karácsonyi bulira összegyűjtik ezeket, és közösen nevetnek egy jót a dolgozókkal.

Az önéletrajz

A felsorolás jellegű munkakörök, odavetett információk, dátumok hiánya nem vall az alapos jelentkezőre. Ennek az ellentétje sem jó, amikor valaki túlságosan is megmagyarázza a dolgokat, Kovács András már találkozott 10 oldalas CV-vel is.

 

Forrás: Flickr.com

Érdemes odafigyelni arra is, mit adunk meg hobbinak. A zene, olvasás, színház triót ezrek sütik el - naponta. Ha nincs jobb ötletünk, inkább ne is írjunk semmit, vagy szűkítsük le ezeket, például ha már francia irodalmat írunk, az valamivel többet elmond rólunk.

A csatolt fotó

Vannak, akiknek egészen meglepő módon oldják meg a CV fotózást. Nem ritka, hogy valaki a telefonjával fényképezi le magát és azt csatolja, de akadnak, akik biztosra mennek, így szinte komplett portfóliót, de legalább 3-4 képet mellékelnek magukról.

Az interjú megszervezése

Kovács András felhívta a figyelmet, hogy aki jelentkezett egy állásra, az igyekezzen elérhető lenni. Persze előfordul, hogy valaki nem tudja felvenni a telefont, de az e-mailes megkeresésre illik válaszolni. "Olyan is elő szokott fordulni, hogy valaki rossz számot ad meg, vagy teljesen hiányzik az elérhetősége" - tette hozzá a szakember.

Az se mindegy, hogyan vesszük fel a telefont. Egy ismeretlen számról jövő hívást például nem is illik azzal fogadni, hogy "na mizu?".

Ha pedig már az időpontot egyeztetik, akkor igyekezzen rugalmas lenni és nem háromszor-négyszer áttetetni az időpontot. Ne felejtse el, valószínűleg még százak várnak ugyanarra a helyre.

A megjelenés

Késik? Rendben, de telefonáljon! Kevés annál illetlenebb dolog van, minthogy már látja, nem ér oda időben a megbeszélt helyre, de nem szól. Ha bizonytalan abban, mint vegyen fel, Kovács András azt tanácsolja, inkább "eggyel öltözze túl a munkakört". Az sem feltétlenül szerencsés, ha a karja tele van fesztiválos karszalagokkal, vagy éppen papucsban érkezik meg.

A szakember elmondta az egyik legmeglepőbb történetét arra, milyen válasz is érkezhet a jelölttől arra a kérdésre, kér-e egy frissítőt: "Egy Melangé-t kérek, tudja, az a mézes kávé!". Kovács András hozzátette, ásványvízből is inkább a menteset kérjük, ha biztosra akarunk menni.

Az állásinterjú

A lehető legfontosabb: tanuljon meg magáról 2 percig beszélni!

Amiről ritkán beszélnek, ugyanakkor fontos nem elfelejtenie: figyeljen arra, milyen nyelvezetet használ. Kerülje a szlenget, a magyar-angol keveréknyelvet, ne tegeződjön, ha nem ajnálják fel, illetve a káromkodás is tilos.

 

Forrás: AFP / Stringer

A visszajelzés

Tilos számonkérni! Ne telefonálgasson minden nap, megszületett-e már a döntés. Kovács András szerint egy héttel az interjú után egészen nyugodtan lehet érdeklődni, de ne legyünk agresszívak, rámenősek.

Az ajánlat

Nem szeretik a HR-esek, ha a jelölt rögtön az ajánlat megtétele után eltűnik, elérhetetlenné válik.

Kétséges a megítélése annak, ha valaki taktikusságra használja fel a lehetőségét. Például ha valaki egy jobb pozíció, vagy a magasabb fizetés reményében lebegteti meg a főnökének, hogy milyen ajánlatot kapott a konkurenciától.

A viselkedés

Az alapvető etikai szabályokat mindenképp tartsuk be - mondta Kovács András. A 4 dolog, amire figyeljünk oda: kommunikáció, köszönés, kézfogás, szemkontaktus; ezeket 10-ból 8-an elrontják a szakember tapasztalatai szerint.

Azt tanácsolta, hogy sose a pozíciót akarjuk, hanem a céget. Ezzel sokkal szimpatikusabbak leszünk a HR-es szemében.

A személyes találkozón pedig hagyjuk el a rosszul berögzült viselkedéseket, például: ciccegés, betegesen kényszeres mosoly, hintázás, vagy a toll kattogtatása.

És amit mi utálunk a HR-esekben

*A visszajelzés teljes hiánya

*Mégsem komoly a lehetőség/Nincs komoly állás

*Még fut a hirdetés, de a pozíció keresése lezárult

*Sablonos, rossz kérdések az interjún

*A visszajelzés általános, semmitmondó

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen