Ennyi emberéletbe kerülhet a katari világbajnokság

szerző: Jobline
2013 szeptember 30.

Egy friss jelentés szerint akár 4000 munkás is belehalhat abba a szinte rabszolgamunkába, amivel a 2022-es Katarban rendezendő világbajnokságra készülnek - írja a jobs.aol.com.

Mióta kiderült, hogy a 2022-es foci világbajnokságot Katarban rendezik, külföldi munkavállalók százezrei érkeztek az országba a munkalehetőségek miatt. A vb-re ugyanis hatalmas beruházásokkal készülnek, arénákat és szállodákat is építenek - írja a jobs.aol.com.

A munkakörülmények viszont egyáltalán nem ideálisak, a Guardian szerint június és augusztus között már több mint 40 nepáli vendégmunkás halt meg az embertelen körülmények miatt. Egyes jelentések szerint ez a szám 2022-ig négyezerre ugorhat meg.

Az egyik stadion látványterve
Az egyik stadion látványterve
Forrás: MTI / EPA / A 2022-es katari labdarúgó-vb pályázati bizottsága

Mi a halál oka?

Részben a hőséget nem bírják a dolgozók, ami sokszor okoz keringési zavarokat. Emellett szerepet játszik az is, hogy sokszor rabszolgaként dolgoztatják Katarban a külföldi munkavállalókat, akik nem kapnak se vizet, se élelmet, a munkáltatók pedig még a dolgozók útleveleit is visszatartják, hogy azok ne tudjanak hazamenni. Ennek eredményeképp a férfiak egy részét a hirtelen szívroham viszi el.

Pedig már nemzetközi szervezetek is felszólították a katari kormányt, hogy rendezzék a munkások körülményeit, illetve az alábbi nyilatkozat is megszületett már az üggyel kapcsolatban: "Katarnak tiszteletben kell tartani azoknak a legfontosabb embereknek a jogait, akiknek köszönhetően létrejön a 2022-es vb: a dolgozóknak, akik felépítik a stadionokat, és a focistáknak, akik majd játszanak bennük".

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

munka  •  halál  •  foci  •  Katar  •  építkezés  •  világbajnokság
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen