A kiválasztás kulisszatitkai

szerző: Jobline
2013 szeptember 30.

Minél több körből áll a felvételi folyamat, annál nagyobb professzionalizmus jellemzi a céget - mondták el Hadas-Hajdu Helga és Csikós-Nagy Katalin, a HR-Evolution munkatársai a HVG Állásbörzén tartott előadásukon.

Hadas-Hajdu Helga és Csikós-Nagy Katalin, a HR-Evolution munkatársai szerint mind a munkáltatónak, mind az álláskeresőnek jobb, ha minél inkább objektívabb elemek alapján választják ki az új munkatársakat. Az objektivitást, professzionalizmust pedig arról lehet a leginkább megismerni, hogy több körből, tesztből áll a kiválasztási, felvételi folyamat - mondták el előadásukban a HVG Állásbörzén.

Mit kell tenniük az álláskeresőknek?

A kiválasztási folyamat során az egyik legfontosabb, amivel tisztában kell lenniük az álláskeresőknek, az az önismeret. Tudja-e az álláskereső azt a képet nyújtani, amit elvárnak tőle? És ebben a képben jól is érzi magát? Tisztában kell lenni a rövidebb és a hosszabb távú célokkal is. Tegye fel magának a kérdést: mi van önben? Mire képes? Ezeket mindenképp tudnia kell ahhoz, hogy megfelelően képviselhesse magát. Ha hisz magában, akkor hiteles lesz, és a másik fél is el fogja hinni magáról a képet, amit mutat.

A szakértők ezen felül azt tanácsolják, hogy ne adja be minden egyes üres pozícióra az álláskereső az önéletrajzát, ugyanazzal a sablonos CV-vel ugyanis kisebbek az esélyei, a sok visszautasítás pedig kudarcélményhez vezet, ami lelkileg is megnehezítheti a sikeres állásszerzést.

Ráadásul érdemes némi piacismerettel is rendelkezni, mire van éppen igény? Ehhez érdemes informálódni, például tanácsadóktól, vagy a piaci szegmensben megjelenő szakemberektől. És hogy hogyan? Ideális mód ezekre például az állásbörzék, a különbözö netes fórumok, szakmai előadások, vagy éppen a blogok.

Arra is figyelmeztetnek a szakértők, hogy az álláskeresés legalább napi 2-4 óra elfoglaltságot vesz igénybe, aki komolyan munkát szeretne kapni, annak minimum ennyi időt rá kell szánnia a kutatásra. Érdemes a kapcsolati hálót is aktivizálni, Hadas-Hajdu Helga és Csikós-Nagy Katalin szerint ugyanis a cégek 80 százaléka személyes ajánlás alapján választja ki az új munkatársait.

Jó tudni az állásinterjúról

Az egyik, általában kikerülhetetlen típusa az interjúnak a telefonos beszéd. Még ha ezt általánosságban sokan tekintik annak, már ilyenkor nézi a HR-es, mennyire tiszta a jelölt kommunikációja, hogyan beszél, fogalmaz.

Forrás: www.fijilive.com

Gyakran találkozni továbbá a videós, Skype-os állásinterjúval is, itt az egyik legnagyobb buktató az lehet, ha a pályázó nem a kamerába, hanem a monitorra néz, így ugyanis nem lesz szemkontaktus, ami pedig alapvető lenne, amikor két ember beszélget.

Kreativitás, döntéshozatal

A szóbeli interjún több olyan, általánosnak tűnő dologra is rákérdezhetnek (például kreativitásra), amire érdemes előre felkészülni, és konkrét válaszokat adni rájuk. Íme a segítség ezekhez:

Kreatitivás: mutassa be egy innovatív ötletét!
Kommunikáció: hogyan adta elő, hogyan magyarázta el az ötletét a munkatársainak?
Döntéshozatal: milyen döntéseket hozott meg az ötlet megvalósítása érdekében?
Alkalmazkodó képesség: milyen változásokat élt meg a munkája során, és hogyan kezelte ezeket?

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen