Faji diszkrimináció miatt nem alkalmaztak egy lányt

szerző: Jobline
2013 október 01.

Huszonötezer dolláros bírságot fizethet az a pékség, ahova csak azért nem vettek fel egy jelöltet, mert az illető fekete volt - írja a jobs.aol.com.

Közel 50 éve tilos Amerikában a munkahelyeken a faji diszkrimináció, ennek ellenére a mai napig vannak olyan esetek, amikor egy pályázó a származása miatt esik el egy állástól. A jobs.aol.com írása szerint a diszkrimináció elsősorban a feketéket érinti, ők például kétszer nagyobb eséllyel veszítik el az állásukat, mint a fehérek.

A legfrissebb esetben most hirdettek ítéletet. A történet még 2011-re nyúlik vissza, amikor egy New York-i pékség vezetője az alábbi szavakkal utasította vissza az egyik pályázót: "nem tudlak alkalmazni, mert fekete vagy". A visszautasított nő, Jamilah DeCosta úgy nyilatkozott, ez még azelőtt hangzott volna el, mielőtt elkezdődött az "igazi" állásinterjú. Az indoklás része volt az is, hogy a fekete lány "elriasztaná" a vevőket. Hozzátette, hogy magán az állásinterjún pedig többször is rákérdeztek az állampolgárságára.

Amikor az egyik New York-i újság megkereste a pékség vezetőjét, az tagadta a vádakat, és azt mondta, azért utasította el a lányt, mert addigra az állást már betöltötték.

Az ügy végül felsőbb hatóságokhoz került, és a vizsgálat során kiderült, hogy a pékség a 3 éves fennállása alatt még sosem alkalmazott fekete dolgozókat. Ezután "hirtelen" két fekete dolgozójuk is lett, az egyik ráadásul szem előtt is van, a pultban. A pékségre végül 25 ezer dolláros bírságot szabtak ki.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen