Íme 5 egyszerű lépés a felelősségteljes karrierépítés irányába

szerző: Jobline
2013 október 01.

Dobos Elvira és Örvényesi Rita coachok önvizsgálatra és lehetőségeik számba vételére biztatta a hallgatóságot a HVG Állásbörzén.

A karrierépítés az életminőség felépítését jelenti, hogy jól érezzük magunkat  - fogalmazott Dobos Elvira és Örvényesi Rita a HVG Állásbörzén. Mielőtt belevágunk a karrierünk felépítésébe, rá kell jönnünk, ez személy szerint az egyénnek mit jelent, és ehhez nyújtott segítséget a két coach öt lépésben.

1. lépés: Kik vagyunk?

Néhány alapvető kérdést tisztázni kell, ami során rájön majd, mit keres. Állást, foglalkozást, munkahelyet keres? Mi számít: hogy közel legyen a lakásához, vagy hogy legyen parkolója?

Elmondták, hogy a siker eléréséhez olyan plusz kompetenciák szükségesek, amik kimaradtak az oktatásból, ugyanaz a szakmai készsége ugyanis adott esetben a többi versenytársnak is megvan. Egy friss kutatásra hivatkozva elmondták, hogy a munkáltatók leginkább az együttműködést, az önállóságot, a jó kommunikációs készséget, valamint a teljesítőképességet várják el.

Ahhoz, hogy kitűnjön a tömegből, tudatosítania kell az errőségeit, és ezt önálló, egyedi formában kell meghatároznia - felejtse el az olyan szavakat, mint kreativitás vagy csapatjátékos, mert másik 100 jelentkező is ugyanezeket fogalmazza meg önmagáról, így nem lehetnek hitelesek.

2. lépés: Azt használja, amit tud

Rendszerezze a tudását! Fontos megjegyezni, hogy az elméleti és a gyakorlati tudás nem ugyanaz, viszont egyik a másik nélkül nem megy. Például hiába tudja valaki a KRESZ-t fejből oda-vissza, ha autót még nem látott közelről. Igaz ez visszafele is: hiába tudja beindítani a kocsit, ha a közlekedési szabályokkal nincs tisztában, önmagát és a közlekedés résztvevőit is veszélyezteti.

Akár össze is írhatja, mit szeret csinálni, miben igazán jó, illetve mivel lehet pénzt keresni. Ideális esetben ennek a három pontnak lesz egy közös metszete, ezt kell megtalálnia.

3. lépés: Vállaljon felelősséget

Min kell változtatnia, és kinek? Kié a felelősség az esetleges kudarcokért - a munkahelye, a főnöke, vagy önmaga? Ahhoz, hogy a rossz szokásokon változtatni tudjon, kicsit le kell lassulnia. Ugyanis ha folyamatosan ugyanazokat a lépéseket ismételgeti, amik már kudarcba fulladtak, nem ér el sikert, nem lesz előrelépés.

Vizsgálja meg alaposan, mik azok a körülmények, amikre van ráhatása, illetve amikre nincs. Ezután kérdőjelezze meg önmagát: utóbbi csoportra tényleg nincsen ráhatása? És miért nincs?

4. lépés: Cselekvés

Ne várjon valami másra, egy jelre, merjen lépni. Az álláskeresőknél nem igaz a mondás, hogy az idő nekik dolgozik, sőt: aki sokáig várakozik, az lemarad. Azt gondolja magában, túl késő már váltani? Ilyen nincs, legfeljebb az igaz, hogyha ezt érzi, akkor már nagyon sürgős az, hogy elszánja magát a váltásra. "A halogatás sokkal rosszabb, mint meghozni egy nem a legmegfelelőbb döntést" - fogalmazott Dobos Elvira és Örvényesi Rita.

5. lépés: Egyensúly

"Nincs valódi siker egyensúly nélkül" - hangzott el a HVG Állásbörzén. Elmondták a coachok, hogy az élet minden területén fejlődni kell. A szellemi erőnlétet például az élethosszig tartó tanulással lehet karban tartani, mint fogalmaztak, nincs kárba veszett tanulás, tudás.

Emellett a fizikai erőnlétet sem szabad elhanyagolni, több felmérés szerint ugyanis aki rendszeresen sportol, az mérhetően eredményesebb a karrierjében, a mozgás ugyanis magabiztosságot, öntudatosságot ad.

Az előadás legvégén a két coach arra hívta fel a figyelmet, hogy fentebb leírtakat nem kell szó szerint betartani, a tanácsokat mindenki formálja az egyéniségéhez megfelelően. Ezek nem garanciák a sikerre, viszont megadhatják a szükséges lendületet.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

karrier  •  coach  •  HVG Állásbörze
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen