Nem is annyira rossz, ha régóta munkanélküli?

szerző: Jobline
2013 október 01.

Érdekes kísérletről közölt írást a napokban a Glassdoor karrierportál, aminek a lényege, hogy a hosszabb ideig tartó munkanélküliség mégsem néz ki olyan rosszul az önéletrajzban, mint azt gondolná. Három közgazdász arra jutott ugyanis, hogy valaki minél inkább közelít a 8 hónapos munkanélküliség határáig, úgy csökkennek a visszahívások, 8 hónapon felül ez már nem érzékelhető.

Három közgazdász különböző fiktív önéletrajzokat hozott létre, hogy azokkal pályázzanak a meghirdetett állásokra. Arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző, munkanélküliséggel töltött hónapok száma mennyire befolyásolja a visszahívási arányt - írja a Glassdoor. A kutatók igen komoly munkát öltek bele a kísérletbe: 12 000 fiktív önéletrajzzal pályáztak 3000 meghirdetett állásra, mintegy 100 amerikai nagyvárosban vagy azok vonzáskörzetében.

Azok a "személyek", akik 1 hónapja voltak állás nélkül, azoknak a 7 százalékát hívták be interjúra, míg ahogy a munkanélküliség egyre nőtt a 8. hónapig, addig ez az arány 4 százalékra esett vissza. Nyolc hónapon túl azonban ez a 4 százalék már nem csökkent tovább (a kísérlet során a leghosszabb állástalan időszak 36 hónap volt), vagyis a hosszabb távú munkanélküliség nem jelent feltétlenül kizáró tényezőt.

Forrás: Túry Gergely

A kutatók azt is megállapították, hogy a munkáltatók szívesebben hívnak be olyanokat állásinterjúra, akik pár hónapja már nem dolgoznak, mint olyat, aki jelenleg is alkalmazásban áll.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen