Öt dolog, amit ne tegyen az állásinterjún

szerző: Jobline
2013 október 03.

Igazi toborzási nagyágyú, az amerikai Lou Adler gyűjtött össze öt olyan tippet a LinkedIn-en, amit jó, ha az álláskeresők elkerülnek az első személyes találkozáson.

Lou Adler, az Adler Group elnöke, aki pályafutása során több mint 5000 álláskeresőnek adott már tanácsot, most a LinkedIn-en írt arról, mik azok a legnagyobb, karriergyilkos hibák, amiket a jelöltek elkövetnek az állásinterjún.

Általánosságok

Ne mondjon olyan közhelyeket, mint például jó a problémamegoldó képessége, vagy hogy ön igazi csapatjátékos. Ha ilyen szavakat használ, a háttérben maradnak az igazi erősségei, amivel ténylegesen felhívhatná magára a figyelmet. Az interjúztatók azt szeretik, ha konkrét, keretbe foglalt történeteket hallanak, ha példákkal támasztják alá az eredményeiket a pályázók.

Forrás: AFP / Alain Jocard

"Nincsenek gyengeségeim"

Ez a mondat ne hagyja el a száját, mert abszolút öngólt lő vele. Nyilván mindenkinek vannak hiányosságai, ezzel ön is és a HR-es is tisztában van. Az erre irányuló kérdés egy olyan kísérlet arra, hogy határozza meg a karakterét, legyen őszinte, illetve itt kiderülhet, milyen az önismerete. Ha beismeri és tisztában van vele, milyen hiányosságai vannak, akkor azt is érdemes kiemelnie, hogy szívesen tanul és fejleszti magát, hogy minél jobb legyen.

Túl rövid, vagy túl hosszú válaszok

Az állásinterjún nem csupán a válaszok tartalma, hanem azoknak a minősége, milyensége is nagyon sokat számít. Éppen ezért ne legyen szűksazvú, kerülje az igen/nem válaszokat, ugyanakkor ne tartson hosszú perceken át elhúzódó monológokat. Utóbbinál ugyanis nagy az esélye, hogy izgatottságában belezavarodik a mondókájába, vagy unalmas és pontatlan lesz.

Az előnyök

Ne firtassa rögtön az interjú elején, milyen előnyökkel járhat önnek a pozíció. Hanyagolja a fizetésre, szabadságra, extra juttatásokra kitérő kérdéseket, ugyanis az első találkozó még közel se biztosíték arra, hogy ön lehet a befutó. Ezeknek a témáknak is megvan az idejük, legyen türelmes.

Ne nézegesse a CV-jét

Még ha magával is vitte az önéletrajzát, ne használja azt puskának. Ha válaszadás előtt gyorsan megnézi, mit is írt rá, bizonytalannak fog tűnni, sőt, akár azt is gondolhatják, hogy valótlant állított az önéletrajzában - hiszen elvileg az előmeneteléről, a végzettségeiről mindenféle segédeszköz nélkül is tudnia kellene beszélnie.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen