Miért éri meg bejelenteni a bébiszittert, a takarítónőt és a kertészt?

szerző: Jobline
2013 október 09.

Mert ez mindössze havonta 1 000 forintba kerül, és így nem kell attól tartani, hogy egy vitát követően a korábbi bébiszitter a fekete foglalkoztatásról bejelentést tesz a NAV-hoz, ami a végén igencsak sokba kerülhet - mondta el a Jobline.hu-nak dr. Fésü Gizella, a D.A.S. Jogszerviz munkatársa.

A szomszédokkal is meggyűlhet az ember baja. Egyik olvasónk arról panaszkodott, hogy összeférhetetlen szomszédja minden elképzelhető hatóságnál bejelentést tett ellene, nem maradt ki a kertész tevékenysége sem. Persze nem elég állítani valamit, azt bizonyítani is tudni kell. Kérdés, mire jut a szomszéd, állításának bizonyítása vagy sikerül, vagy nem, de érdemes előre felkészülni, nem hagyni támadási felületet.

Kiknek jelenthet ez megoldást?


Nem minden takarító vagy nyelvtanár tevékenysége esethet ebbe a körbe. A háztartási munkából származó bevétel adórendszeren kívül eső (adó- és járulékmentes) keresetnek akkor minősülhet, ha természetes személyek közötti foglalkoztatásról van szó (így pl. cégek által alkalmazott takarítók esetén erről nem lehet szó). Ebbe a körbe tartozhat a lakás takarítása, a főzés, a mosás, a vasalás, a bébiszitter tevékenysége, a házi tanítás, otthoni gondozás és ápolás, a házvezetés és a kertgondozás - nyilatkozta a D.A.S. Jogszerviz munkatársa, dr. Fésü Gizella.

Forrás: Pataky Zsolt


Ilyen is létezik: se adóteher, se járulékvonzat


A háztartási alkalmazotti foglalkoztatás vitathatatlan előnye, hogy az elvégzett munkáért kapott ellenérték, járandóság után sem egyik, sem másik félnek nem kell adót (SZJA-t) és járulékot fizetnie, persze csak akkor, ha a NAV felé a szükséges bejelentés megvan.

A kulcs: az előzetes bejelentés

A NAV-hoz történő bejelentésnek (telefonon, vagy az ügyfélkapun keresztül) már a foglakoztatás megkezdése előtt meg kell történnie, és minden egyes hónapban meg kell tenni (több hónapra előre is van rá lehetőség). A tarifa: 1 000 Ft/alkalmazott/hónap. A regisztrációs díj független attól, hogy egy nap, vagy akár az adott hónap minden napján vigyáz a bébiszitter a gyerekekre. Akkor érdemes megtenni a bejelentést, ha pl. a házvezetőnő előreláthatóan tényleg megkezdi tevékenységét. A bejelentés visszavonására ugyanis csak annak megtételét követő 24 órán belül van lehetőség. 

Feketén-fehéren

Mélyen a pénztárcájába nyúlhat, aki mégsem teszt eleget a bejelentési kötelezettségnek. Fekete foglalkoztatás esetén az általános munkaviszony esetén irányadó terheket kell megfizetni, így a háztartási alkalmazott részére kifizetett járandóság teljes összege után meg kell fizetnie mind az adót, mind a járulékot, és még 100 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal is számolni lehet.

Amit még tudni érdemes

A háztartási alkalmazottak oldaláról szemlélve a kérdést, a foglalkoztatási forma nagy előnye az adó- és járulékmentes bér - tette hozzá dr. Fésü Gizella. Hátránya azonban, hogy nem vonatkoznak rá a munkajogi szabályok, amelyek jó része éppen a munkavállalók alárendelt, kiszolgáltatott helyzetét igyekszik védelmemmel körülbástyázni. Nagyon fontos az is, hogy, ha az így foglalkoztatottnak nincs pl. munkaviszonya, úgy nem minősül a TB szempontjából biztosítottnak (így pl. betegség esetén nem jár táppénz, nem számít bele a nyugdíj megállapításánál fontos szolgálati időbe).

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

NAV  •  alkalmazott  •  háztartás  •  D.A.S.  •  D.A.S. Jogszerviz  •  bejelentés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen