Ilyen egyszerűen fel lehet mondani bárkinek?

szerző: Jobline
2013 október 16. Szóljon hozzá

A Wolters Kluwer Kft. Rodin Felnőttképzési Üzletága által szervezett X. Magyar Munkajogi Konferencián kiderült, mennyire könnyű valakit elbocsátani - írja az ado.hu.

Mire jogosult és mire köteles a munkavállaló? címmel tartott előadást dr. Kozma Anna, amiből a laikusok számára első hallásra meglepő lehetséges felmondási okokra derült fény - számolt be az ado.hu.

Ilyen például a bizalomvesztés, amire hivatkozva kötelezettségszegés nélkül is elküldhető a munkavállaló. Az előadó szerint például felmondható a munkaszerződés erre való hivatkozással, ha a munkavállaló ellen büntetőeljárás indul, még akkor is, ha annak végén nem ítélik el a dolgozót.

A rendkívüli munkavégzés megtagadása is elbocsátást vonhat maga után: ha a munkaadó pénteken rendkívüli munkavégzést rendel el szombatra, amelyen a munkavállaló családi okból nem jelenik meg, az olyan, mintha egy átlagos munkanapon nem menne dolgozni – mondta az ügyvéd.

A Facebook-posztokkal is vigyázniuk kell az alkalmazottaknak: ha azonosítható, hogy kit illet kevéssé pozitív véleményével a dolgozó, az is felmondási indok lehet.

 

Forrás: AFP / Roslan Rahman


Végezetül bizalmas adatnak tekinthetők az Mt. szerint a saját munkaviszonyunkat érintő adatok,amelyek így titoktartási kötelezettséget is jelentenek; ezért vigyázni kell, megosztjuk-e kollégánkkal, hogy mennyit keresünk, vagy kaptunk-e fizetésemelést.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)