Tudós nőket díjaztak

szerző: Jobline
2013 október 17. Szóljon hozzá

Ritka kórképek genetikai háttérének felismeréséért, félrediagnosztizált betegség azonosításáért, molekulák átrendezéséért kaptak idén elismerést a „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” ösztöndíjat elnyerő magyar kutatónők. Az idei ceremónián a 2008-as év egyik díjazottjának tanítványa is átvehette a díjat, bizonyítva ezzel, hogy a magyar tudományos életben a kutatónők egymásnak adják át a stafétabotot.

Előremutató, költséghatékony és újszerű tudományos munkáknak ítélte idén az akadémikusokból álló zsűri a „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” 11 000 euró összdíjazású elismerését, melyet ebben az évben is három, kivételes tehetségű hazai kutatónő vehetett át.

Tanítványból lett kolléga Dr. Nagy Nikoletta, aki a 2008-as L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért ösztöndíjasának, Dr. Széll Mártának szárnyai alatt vált kutatóvá. A Szegedi Tudományegyetem kutatója két tudományág, a genetika és a bőrgyógyászat ötvözésével igyekszik megállapítani a bőrgyógyászati ritka betegségek kialakulásának valószínűségét. Munkája során az eddig csak tüneteikről azonosított bőrbetegségek genetikai hátterét vizsgálva új dimenziókat nyitott meg a kórképek felállításában és a lehetséges terápiás lehetőségek kidolgozásában.

Az idei év legfiatalabb díjazottja Rokobné Dr. Révész Ágnes az MTA Szerves Kémiai Intézet vegyészeként izgalmas kirakójátékot játszik a molekulák részeivel a tömegspektroszkópia módszerével. Vizsgálatai segítségével a különböző oldatokat, anyagokat elemeire bontva feltérképezi működésüket, újra összerakja őket, melléktermékek, káros összetevők nélkül, mindezt rendkívül költséghatékonyan. Az így keletkezett új molekulákat, összetételeket a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban és más területeken használhatjuk majd biztonsággal a jövőben.

Dr. Farkas Henriette díjazott pályakezdő orvosként figyelt fel egy allergiás tüneteket produkáló, de valójában végzetes ödémás rohamot okozó betegségre, a herediter angioödémára, más néven HANO-ra. Miután az addig félre diagnosztizált betegség hátterében álló génhibát azonosították, Henriette világszinten is egyedülálló beteghálózatot hozott létre, és 150 hazai beteg kezelését vezeti a budapesti HANO központból, emellett a Semmelweis Egyetem III. sz. Belgyógyászati Klinikájának munkatársa.

Az egyedülálló program célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a tudományos életben tevékenykedő tehetséges kutatónők eredményeire. Idén is közel száz pályázó közül választották ki a nyerteseket, akik a Művészetek Palotájában vehették át a díjukat. Az akadémikusokból álló zsűri Prof. Dr. Ádám Veronika vezetésével idén olyan tudományos munkáknak ítélte oda a „L’Oréal - UNESCO A Nőkért és a Tudományért” 11 000 euró összdíjazású elismerését, melyek fókuszában az eredményes és előremutató kutatások állnak.

 •  tudós  •  kutató  •  tudomány
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)